Plaattaart met zoete uiencompote en geitenkaas

Plaattaart met zoete uiencompote en geitenkaas

Voor het eerst in maanden had ik weer eens kookinspiratie! Ik dook de keuken in om mijn idee vorm te geven en kwam met deze verrukkelijke plaattaart de keuken weer uit ๐Ÿ™‚ ‘The Mr’ blij, ik at lekker en ik werd weer eens oprecht blij van koken. Sinds een paar dagen ben ik niet meer zo misselijk en komt de zin in lekker eten weer terug…gelukkig maar! Ik werd wel triestig van het geen trek hebben, ik ben zelfs een paar kilo afgevallen terwijl ik bijna 16 weken zwanger ben ๐Ÿ˜‰ Deze plaattaart is niet heel veel werk, is budgetvriendelijk (ik maakte restjes op) en is ideaal als borrelhapje, of gewoon bij grote honger als maaltijd ๐Ÿ˜‰

Wat heb je nodig voor 4 personen (bij de borrel kunnen er wel 10 stukjes uit):

  • 250 gram bloem
  • theelepel witte kristalsuiker
  • zakje droge gist (7 gram)
  • 2 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 150 ml handwarm water
  • 500 gram uien
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 30 ml rode balsamico azijn
  • 50 gram boter
  • peper en zout
  • 4 verse vijgen
  • 100 gram geitenkaas

Hoe maak je het?

Ik ben zelf begonnen met het maken van de uiencompote, snij hiervoor de uien in dunne halve ringen terwijl je je mascara weg voelt smelten ๐Ÿ˜‰ Smelt de boter in een ruime pan op laag vuur en bak de uien heel zachtjes aan tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg dan de tijm, bruine suiker en balsamico toe en laat zachtjes pruttelen tot het meeste vocht is verdampt. Maak op smaak met flink peper en zout.

Dan kneed je een deegje van de bloem met het gist, suiker, zout,tijm en de olie met lauwwarm water. Ik doe dit in de keukenmachine maar als je met de hand wil kneden dan kan dat natuurlijk. Kneed je deeg dan net zolang tot het elastisch als kauwgum is. Laat het deeg afgedekt een uur rijzen.

Verwarm je oven voor 0p 220 graden hetelucht (heter dan heet dus)

Vet een bakplaat lichtjes in met olie en doe daar je deeg in. Je hebt een beetje geweld en geduld nodig om het goed over de bakplaat te verdelen maar het komt echt goed ๐Ÿ˜‰ Smeer de uiencompote over het deeg en snij de vijgen in stukjes. Leg de stukjes vijg gezellig bovenop de uitjes en brokkel daar de geitenkaas overheen. Bak 20 tot 25 minuten in de hete oven tot de taart mooi goudbruin is en het hele huis lekker ruikt.

Als je er een groene salade bij maakt kan je hier makkelijk met 4 personen van eten….zwanger en hongerig als ik ben, hebben wij het klusje met z’n tweeรซn geklaard ๐Ÿ™‚

Echt een feestelijk receptje zonder dat het heel veel moeite en geld kost ๐Ÿ™‚ Daar hou ik van!

Bonsje

Eén gedachte over “Plaattaart met zoete uiencompote en geitenkaas

Laat een antwoord achter aan rachel Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: