Pick your battles

Pick your battles

Sinds mijn kleine meisje een jaar of 2 werd, kreeg ze een eigen mening en die eigen mening word alleen maar sterker naarmate ze ouder wordt…

Nou ben ik natuurlijk van het type extreme control freak maar ik heb me al regelmatig over mezelf verbaasd de afgelopen 4 jaar! Ik ben behoorlijk goed in het loslaten van dingen die geen discussie waard zijn en de sfeer goed kunnen verpesten. Want in discussie gaan met een kleuter kost energie! Klauwen met energie en die energie heb ik gewoon niet.

Veel dingen kan ik voor zijn door haar zoveel mogelijk zelf te laten kiezen. Zo is het voor haar fijn dat ze zelf de regie houdt en voor mij fijn dat ze in ieder geval ontbijt met een broodje. Ze krijgt 3 opties in broodbeleg en het lukt haar prima om zelf een keuze te maken. Dit scheelt een hele hoop gemier en onderhandelen over het aantal hapjes, je hebt zelf gekozen dus je eet het op. Korstjes aan het brood hebben we nog nooit over gepraat, die haal ik er altijd al af. En soms, dan kan het me helemaal geen fluit schelen…dan eet ze waar ze trek in heeft. Dat kunnen koekjes zijn, een stuk kaas, yoghurt, een gekookt ei maar ook koude knakworst… Vol is vol! Het is de discussie niet waard 😉

Ook haar kleding laat ik haar regelmatig zelf kiezen, zij blij en ik vermaakt 😛 Want wat maakt het mij nou uit dat ze een prinsessenjurk met regenlaarzen draagt?! Ze is aangekleed en blij, ze voelt zich uitermate zelfverzekerd door haar kledingkeuze en ik realiseer me heel goed dat ze een kleuter is. Ze hoeft nog helemaal niet in het gareel te lopen.

Zo is ze helemaal dol op plassen en als het regent kan ik maar beter geen haast hebben. Lieve wil in de plassen stampen en het scheelt een hoop gezeur om gewoon te accepteren dat je toch al nat bent. Stamp maar! Maak herinneringen en geniet, onbevangen en blij omdat je niet bezorgd hoeft te zijn dat je kleren niet nat en vies mogen worden. Jouw moeder kan het geen hol schelen, ik was het wel. Word het niet meer schoon? Jammer, halen we gewoon een nieuwe outfit bij de kringloopwinkel. Want dat is wel iets dat ik heb geleerd. Mijn kind hoeft niet op haar kleren te letten, daar wordt ze niet gelukkig van en ik word er niet gelukkig van om dure kleding te laten verpesten. We kopen dus lekker veel tweedehands 🙂

Boodschappen doen is ook nooit een probleem. Lieve heeft nog nooit een driftbui gehad in een winkel terwijl ik met het zweet in mijn spleet sta te smeken of ze normaal wil doen. De oplossing was simpel, scan een komkommer en zeg haar dat ze die op mag eten. Bij de vleeswaren halen we een pak boterhamworst en aan het eind van de supermarkt is zij uitgegeten en heb ik heerlijk relaxed mijn boodschappen kunnen doen.

Ben ik misschien een loedermoeder en veel te gemakkelijk? Misschien wel, ik verwen haar tot op het bot. Dat weet ik zelf ook wel, mijn huis is overgenomen door ballonnen, knuffeldieren, en opgeplakte kunstwerken. Ik eet alleen nog maar saaie dingen omdat dat het minste strijd oplevert. Als ik wel wat lekkers wil eten koop ik voor haar gewoon een grillworst met kaas…gaat er altijd in…

Ja, misschien ben ik wel een beetje gemakzuchtig. Maar mijn kind is gelukkig en ik hou af en toe nog wat energie over om een beetje leuk mee te springen in de plassen 😉 Lijkt me veel gezelliger dan strak in het gareel moeten lopen, want dat kan later nog lang genoeg.

Bonsje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *