Urker Dikkoek

Urker Dikkoek

Als je een mailtje krijgt met de vraag wat nou typisch een Urker streekgerecht is… Dan moet ik toch wel even nadenken hoor! Want het eerste wat in me op komt is paprijst met gebakken vis maar we hebben ook nog koolmoes (moet ik niet, net kattekots 😉 ) Urker Kapkool…maar dan bedenk ik me ineens dat niets zo uniek is als onze eigen Urker Dikkoek. Dikkoek waar wel 100 geheime recepten van bestaan waardoor iedereen denkt dat het heel moeilijk is en megaveel werk om te maken 😉 Dikkoek waar bijna elke rechtgeaarde Urker blij van word. Dikkoek waarvoor ze met een pannetje in de rij staan bij de bakker 😉 De Dikkoek van mijn Bes Bonsje was de allerlekkerste! Mijn moeder kreeg het nogal makkelijke recept en deelde dat met mij. Woensdagavond mocht ik in het gezelschap van de nieuwsgierige tekstschrijver met de mooie grijze krullen, de dikkoek van De Oude Bakkerij proeven en donderdagmiddag bakte ik mijn eigen Dikkoek om hem van het recept te voorzien. Veel mensen waren weer blij, want Dikkoek maak ik niet in het klein….Dikkoek deel ik uit. Een rondje Urk en Tollebeek dus 🙂 Dikkoek is van oorsprong een armoedekostje, Urk als eiland was arm en er was vaak schaarste aan ingrediënten. Maar een beetje meel heb je altijd wel in huis en met wat spek en krenten krijg je zomaar een ontzettend lekker en vullend maaltje waar je wel even op vooruit kan. Dikkoek eet je ook echt niet voor de slanke lijn, want het is een enorme vette hap! Vroeger zaten ze daar niet zo mee, ze werkten zo hard dat ze dat beetje vet wel nodig hadden. Ik bak het maar af en toe en zie het dan als mijn zondige traktatie 😉 Maar genoeg gekletst…hier komt mijn Bes Bonsje’s Dikkoek!

Dikkoek:

 • 1 kilo zelfrijzend bakmeel
 • 1 liter melk (wel volle melk natuurlijk)
 • 350 gram krenten
 • 350 gram gerookte spekjes
 • 6 eieren
 • 1 eetlepel zout
 • Half pakje roomboter

Saus:

 • 1 liter vanillevla (wil je lastig doen dan maak je zelf vla)
 • 500 ml stroop
 • half pakje roomboter

Dikkoek maak je voor veel mensen en is ontzettend machtig. Ze gaven het vroeger mee aan de landarbeiders als maaltijd omdat het zo ontzettend vult. Van dit recept kan je met je hele familie eten.

Meng alle ingrediënten voor de Dikkoek in een ruime beslagkom. Niet te moeilijk doen, gewoon door elkaar roeren met een spatel, klontjes zijn niet zo erg. Het moet een lopend maar wel dik beslag worden. Vet een hele grote ovenschaal dik in met roomboter en giet het beslag hier in. Officieel doe je het spek er niet doorheen maar leg je de plakjes in je ovenschaal en over het beslag maar omdat ik van gemak hou en ik het recept van mijn Bes gebruik roer ik de spekjes er gewoon door heen.

Bak de dikkoek in de oven op vrij lage temperatuur (150 graden hetelucht) in ongeveer een uur gaar. Zo heeft je dikkoek tijd om goed te rijzen maar wordt hij niet te donker.

Voor de saus meng je de vla met de stroop in een pan, laat op laag vuur warm worden en smelt de roomboter er door.

Eet de dikkoek warm met royaal saus, want ‘het draait om de saus’ 😉 Maar de volgende dag is de Dikkoek koud ook nog net zo lekker!

Bonsje.

14 gedachten over “Urker Dikkoek

 1. geweldig..ik ga dit voor m,n groninger vriend maken.
  hij heeft op Urk op de visserijschool gezeten.
  Zat bij Marretje Schenk in de kost boven “de wijntap”
  En hij heeft les gehad van uw vader Jan vd Berg..

 2. Bij ons is dikkoek toch net iets anders; zonder de spekjes maar met gedroogd fruit. Ik hou meer van zout-zoet combinaties dus ik denk dat dit recept mij meer zal liggen! Maar ik heb wel enkele vraagjes: hoeveel gram is een half pakje roomboter? 500 gram? En wat voor stroop moet je gebruiken? Vloeibare stroop zoals ahornsiroop of eerder vaste? Ik wil dit zo graag proeven!

  1. vroeger zullen ze het vast met boter en stroop hebben gegeten maar mijn liefste Bes maakte het met dit sausje 🙂 En dat is vet lekker 😉 Ik hou van streekgerechten…het smaakt altijd naar thuis 🙂

 3. Wat leuk om een Urker recept te lezen. Ik heb een relatie met een Urker en heb dit nog nooit gegeten. Wel gerookte vis en de lekkere slaatjes maar niet de dikkoek. Een leuk idee om eens te gaan maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: