Bonsjes versie van Tjap Tjoy

Bonsjes versie van Tjap Tjoy

dsc_3241

Afgelopen zondag toen we de meiden bij hun moeder teruggebracht hadden, reden we door een prachtig gebied met veel water. Op de A6 stond een enorme file dus we  besloten om te rijden. De zon scheen en wij genoten van de mooie omgeving. Omdat het wat later werd, werd ’the mr’ ook wat hongerig en begon te overleggen wat we moesten gaan eten… Ik had natuurlijk al lang eten in huis maar toen hij het woord sushi liet vallen was ik om 😉 Het werd dus een “all you can taste” sushi etentje bij Shabu Shabu (mmmmmmmm) Omdat we natuurlijk wel heel veel hebben gegeten, besloot ik het gister lekkker slank en vegetarisch te houden. De weegschaal en mijn jeans vergeven spontane etentjes niet zomaar namelijk 😉 Tjap Tjoy wat we bij de chinees niet echt lekker vinden maar thuis wel, dat werd het om nog even in de aziatische sfeer te blijven. Heerlijk veel knapperige groentjes met een pittige saus en milde rijst, ik vind het een feestje! Moeilijk is het niet en het staat binnen 20 minuten op tafel. Ideaal voor mensen met weinig tijd dus 😉 Wil je nou niet vegetarisch eten, dan is dit met een paar stukjes kipfilet zo gepimpt tot een niet vegetarisch maaltje 🙂

Wat heb je nodig:

  • Ongeveer 800 gram groenten zoals : ui, chinese kool, tauge, champignons, wortel, komkommer, babymais, bamboescheuten, paprika….wat je maar lekker vind! Alles in mooie herkenbare stukken gesneden.
  • 1 cm verse gember in dunne lucifertjes gesneden
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1 rood pepertje zonder zaadjes (neem een halve als je niet van heel pittig houd) in dunne ringetjes
  • 500 ml bouillon (groente of kip)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • Olie om in te bakken
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel

Hoe maak je het?

Kook eerst je rijst of noodles gaar volgens aanwijzing op de verpakking. ( je mag lekker zelf weten wat je erbij eet 😉 )

Verhit in een ruime braadpan, het liefst een wok een beetje olie. Doe hierbij de fijngesneden knoflook, de rode peper en de gember. Laat eventjes zachtjes warm worden zodat deze smaakmakers hun aroma aan de olie kunnen afgeven.

Nu laat je je wok superheet worden en bak je de uien even aan, alle harde groentes bak je eventjes mee. De zachte groenten zoals tauge, komkommer en chinese kool laat je even staan tot later.

Als de groentjes beginnen te kleuren doe je er de bouillon bij, laat dit aan de kook komen en bind het met wat aardappelzetmeel tot een gebonden saus. Zet je vuur nu laag.

Bovenop deze saus leg je de zachte groenten en deze laat je heel even mee stomen met het deksel op de pan. Niet te lang want dan word het vies en slap! Je wil knapperige groentjes in dit gerechtje 😉 Het hoeft alleen maar warm te worden.

Roer alles goed door elkaar, maak op smaak met de ketjap, de azijn en de sesam olie. Proef of je het lekker genoeg vind en maak eventueel nog op smaak met iets zout en suiker. (suiker dooft de hitte van de peper)

Serveer met je gekookte rijst of noodles en geniet! Gezond, makkelijk en smakelijk 🙂

Oh ja, als je er kip bij wil doen…. doe deze dan aan het begin in de pan voordat je met de groenten begint 😉

Eet smakelijk!

4 gedachten over “Bonsjes versie van Tjap Tjoy

  1. Ik krijg twee keer honger! Van de sushi( daar kun je me midden in de nacht voor wakker maken….eigenlijk altijd wel voor lekker eten!) en dan van die tjap tjoy. Goed idee! Ga ik morgen maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: