Urker Kapkool

Urker Kapkool

dsc_3247a

Kapkool is een urker stamppot gemaakt van ui, witte kool en stoofpeertjes. Urker gerechten typeren zich door heel stevig en vullend te zijn. Vroeger was Urk een arm eiland waar ze weinig middelen ter beschikking hadden. De mannen waren stoere vissers die door weer en wind de zee op moesten, om het geld binnen te brengen. Ze hadden deze stevige kostjes dus wel nodig. Ui, kool en stoofperen zijn ingrediënten die lang houdbaar zijn, daarom zal dit dus wel een streekgerecht geworden zijn 😉 Als het eiland in de winter dichtgevroren lag, moesten de dames het doen met wat er nog in huis was. Voor mij smaakt kapkool naar thuis, warmte en geborgenheid. Een echt streekgerecht dus 😉 dit eet je niet voor de slanke lijn, dit eet je om van te genieten!

Wat heb je nodig:

  • 1halve witte kool
  • 3 grote uien
  • 3 stoofperen (1 peer per persoon en eentje om mee te stampen)
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 250 gram spekjes
  • klontje boter
  • peper, zout en nootmuskaat

Hoe maak je het?

Dit is nou echt zo’n maaltje dat je lekker doodkookt 😉 Hoe langer het opstaat des te beter de smaak!

Snij de witte kool in dunne reepjes, maak de ui schoon en snij deze in halve ringen. Doe dit in een kookpan en zet op met zoveel water dat de groente net niet onder staat. Schil de stoofpeertjes en zet ze bovenop de groenten. Breng met iets zout aan de kook en zet dan op het kleinste vuurtje om zachtjes te pruttelen. Ik laat het wel 2 uur op staan 😉 De moeder van mijn ex-man heeft me ooit geleerd dat het, het allerlekkerst is als je het een klein beetje laat aanbranden! Dat durf ik dan weer niet maar haar kapkool was wel heeeeel erg lekker 🙂

Na 2 uur kom je eens kijken hoe het ervoor staat, de peertjes zijn dan mooi roze. Vis de peertjes voorzichtig uit de pan en schil dan je aardappels. Ik vind het lekker om de aardappels samen met de kool en de ui te koken, dan krijg je zo’n lekker doorgetrokken smaakje 🙂 Doe er iets water bij als er niet meer genoeg in de pan zit en kook je aardappels gaar.

Bak in een koekenpan de spekjes uit in een klontje boter tot ze bruin en krokant zijn. Officieel hoor je dit met vet spek te eten maar dat vind ik niet zo lekker 😉

Giet de kool af voor zover dat nodig is 😉 Haal van een peertje het vruchtvlees af en mik dat in de pan. Giet de helft van de spekjes inclusief vet in de pan en stamp tot je een gezellige smeuïge bende hebt. Maak het op smaak met veel zwarte peper, nootmuskaat en eventueel nog wat zout.

Serveer dit met de rest van de spekjes en wat spekvet er overheen gelepeld en een stoofpeertje ernaast. Hier prik je lekker stukjes van af die je samen met de stamppot op eet.

Comfortvoer word niet beter!

Eet smakelijk!

9 gedachten over “Urker Kapkool

  1. O Bonsje wat ben ik blij met dit recept. Mijn bessien kookte dit voor ons. Helaas nooit het recept kunnen vragen. Ik ga het zeker maken en laat het eindelijk aan mijn ‘vreemde’ man proeven. Dankie!

  2. Mocht er nou wat kapkool overblijven NIET WEGGOOIEN! De volgende dag zachtjes opbakken in een koekepan zodat dat licht aangebrande korstje ontstaat van Bonsjes schoonmoeder en dan met een paar plakken brood. Zooooooo lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: