Teri Yaki wangetjes met roergebakken spruitjes

Teri Yaki wangetjes met roergebakken spruitjes

dsc_3250

Varkenswangetjes… In mijn ogen een ontzettend ondergewaardeerd stukje vlees. Het word verkocht als orgaan vlees of slachtafval terwijl het in feite heel exclusief zou moeten zijn. Per varken van ongeveer 100 kilo zijn er tenslotte maar 2 wangetjes die samen ongeveer 250 gram wegen 😉 Maar in ieder geval, de wangetjes kosten bijna niets. Terwijl het superlekker vlees is, het is spiervlees maar wel goed dooraderd. Als je het stooft word het dus supermals! Normaal word het wangetje van een dier als delicatesse verkocht, behalve bij varkens… Ik vind het best, zolang het lekker goedkoop is, eet ik het vaak 😉 Vandaag een lekker wangetje, gestoofd in teri yaki saus samen met een heerlijk hollandse spruitjes roerbakschotel. Wie niet van spruitjes houd kan ik vast niet overtuigen, maar de liefhebber zal hier blij van worden. Spruitjes zijn supergezond en vriendelijk voor de portemonnee, ik hou er van! Mijn uitdaging is namelijk om zo gezond en goedkoop mogelijk te eten maar wel altijd lekker! Ik ga niet zitten voor een vieze pot spersieboontjes met veel zout en voedingszuur. Vers is altijd lekkerder en uiteindelijk net zo makkelijk en snel. Zoals altijd is dit recept voor 2 personen, tenzij anders genoemd kook ik voor ons tweeën, wij zijn grote eters dus misschien kunnen jullie er met 3 personen van eten 😉

Wat heb je nodig:

  • 400 gram varkenswangetjes of ander varkensstoofvlees (het lijkt veel maar omdat je het stooft verliest het veel aan gewicht)
  • 500 gram spruitjes
  • 200 gram vastkokende aardappels
  • 1 grote ui
  • 1 harde zure appel
  • 100 ml japanse soyasaus
  • 100 ml sake (gewoon bij xenos te koop)
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 2 centimeter verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • olie of boter om in te bakken
  • peper en zout

Hoe maak je het?

De wangetjes hebben wat tijd nodig om gaar te stoven, dit zal ongeveer 2 tot 3 uur duren, daar begin je dus lekker op tijd mee.

Neem een ruime sudderpan en laat daarin wat boter bruin worden. Bak de wangetjes snel aan beide kanten bruin. Doe nu de soyasaus, sake, bruine suiker, witte wijnazijn erbij. Doe er zoveel water bij dat de wangetjes onder staan en de gember en knoflook in plakjes. Laat dit aan de kook komen en zet dan het vuur laag. Laat lekker pruttelen en controleer regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit, door de suiker kan dit namelijk heel vies aanbranden ;).

Voor de spruitjes roerbakschotel maak je de spruiten schoon en kook je deze eventjes 5 minuutjes voor. Spoel ze daarna met koud water om het kookproces te stoppen, je wil geen snotbommen!

Snij de aardappel in blokjes van ongeveer een centimeter, net als de ui.

Neem een grote koekenpan en laat daarin een eetlepel boter of olie heet worden. Bak de aardappel blokjes eerst half gaar op laag vuur, dit duurt ongeveer 5 minuten omdat je ze zo mooi klein hebt gesneden :). Daarna bak je de uien mee, deze laat je lekker bruin worden op half hoog vuur. Voeg wat peper en zout toe en de spruitjes en draai je vuur weer terug naar laag. Doe een deksel op de pan en laat even 5 minuten garen. Nu zet je het vuur hoog, bak de hele handel onder regelmatig omschudden bruin.

Hopelijk heb je in de tussentijd je appeltje gesneden, dit hoeft niet in hele kleine blokjes want dan krijg je appelmoes. Laat de blokjes dus in het formaat van je spruitjes. Doe de appelblokjes in de pan bij de spruiten en bak nog even snel tot ze wat beginnen te kleuren.

Terwijl je bezig bent met je spruitjes kan je het deksel van je wangetjes halen en het vuur daaronder hoog zetten, de marinade heeft zo de tijd om wat in te koken. Daardoor krijg je een lekkere jus bij het vlees.

Schep voor het serveren alles op een bord en zorg dat je geen plakje gember eet, dat is namelijk best heftig 😉

Eet smakelijk!

3 gedachten over “Teri Yaki wangetjes met roergebakken spruitjes

  1. Ik vind het een mooi gerecht zo op het bord! Mooie presentatie. Ik schrik alleen terug voor de varkenswangetjes…. Ik denk door het woord. Ik weet dat het hypocriet van me is, maar dat woord maakt het varken zo echt…

    1. Varkenslapjes mogen ook ? ik ben zo’n miep die graag weet wat ze eet maar ik kan me iets bij jou opmerking voorstellen. Zelfs runderstoofvlees kan gebruikt worden, dat is de vrijheid van de kok toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: