Suikervrije perencompote

Suikervrije perencompote

img_20160920_101549

Mijn ouders hebben een prachtige tuin, die vol staat met fruitbomen. Mijn vader geniet zo van zijn tuin dat hij deze zelfs ‘het paradijs’ noemt 🙂 Zondag waren wij op visite en ‘The Mr’ vond het maar moeilijk te verkroppen dat die mooie peertjes die hoog in de boom hingen, daar zouden blijven hangen. Hij zou dat wel even regelen 😉 Dit liep voor iedereen uit op een waar avontuur en we hadden geen helmen beschikbaar… ‘The Mr’ stond op een laddertje tegen de boom geparkeerd, kleine Jetje liep onder de boom te dansen en te springen. De peren vlogen in het rond! Jet had er een enorme kluif aan om alle peren op te rapen en in de mand te doen 😉 In de tussentijd moest het arme kind ook nog telkens duiken om niet gebombardeerd te worden door peren 🙂 Anyway… Jet had lol, de boom was leeg en we hadden een enorme berg peren om lekkers mee te maken. Deze suikervrije compote is het eerste heerlijke resultaat van de inspanningen van Boepe Michel en nichtje Jet.

Wat heb je nodig:

  • 3 kilo handperen, geschild en in blokjes. Kies voor een beetje harde peren
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 kardemompeulen
  • 1 steranijs
  • snufje citroenzuur (dit versterkt de smaak en bevorderd de houdbaarheid) te verkrijgen bij de drogisterij

Hoe maak je het?

Doe de geschilde peren samen met de specerijen in een grote pan en doe er een klein drupje water bij. 100 ml water is al genoeg, dit is enkel om het kookproces op gang te brengen. Laat dit aan de kook komen en zet dan je vuur laag, zorg dat de specerijen goed tussen de peertjes gedrukt zitten.

Omdat er geen suiker in gaat, doe ik er specerijen met stevige smaken in. Zo krijg je toch een heerlijk zoete compote. Kaneel versterkt de natuurlijk zoete smaak van de peer en geeft een warm aroma, net als de steranijs. Kardemom geeft een heerlijke frisse smaak en geur.

Dit laat je lekker pruttelen tot je peertjes zacht en gaar zijn, ze beginnen dan een beetje uit elkaar te vallen. Vis nu de specerijen uit de pan en roer daarna even stevig door tot het er mooi moesachtig uitziet maar er nog wel stukjes inzitten. Doe een snufje citroenzuur bij het mengsel, begin met een theelepeltje en proef of het op smaak is. Als het nog wat flauw is doe je nog een snufje citroenzuur erbij.  Zet het vuur uit en laat de compote afkoelen, dit is lekker bij varkensvlees of als toetje. De compote is een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Wil je nou langer genieten van de compote, zorg dan dat je schone weckpotjes klaar hebt staan. Spoel de potten even om en zet ze daarna samen met de deksels 2 minuten op hoog vermogen in de magnetron. De potten zijn dan helemaal steriel, daardoor blijft de compote mooi goed. Giet de hete compote in de schone potten, draai de deksel er op en zet ondersteboven op een theedoek om af te koelen. Als de potten zijn afgekoeld, kan je deze op een koele donkere plek wel een jaar bewaren!

Eet smakelijk!

8 gedachten over “Suikervrije perencompote

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: