Tarte tatin met rode biet

Tarte tatin met rode biet

Eigenlijk zou ik gister gekarameliseerde witlof eten, maar mijn witlof had tegen de achterwand van de koelkast gelegen……dat was dus een zak snot geworden πŸ˜› Dan maar even snel creatief nadenken he πŸ˜‰ en aangezien ik altijd rode bietjes in huis heb, kwam mijn brein met de gedachte of tarte tatin van rode biet ook lekker zou zijn? Daar gaan we niet te lang over nadenken, dat proberen we dan gewoon! Michel vond het zo ontzettend lekker dat hij niet kon stoppen met eten πŸ˜€ Dit experiment kunnen we dus als geslaagd beschouwen en daarom heb ik dit maar snel uitgeschreven zodat jullie het vanavond nog kunnen eten πŸ˜‰ Tarte tatin is eigenlijk gewoon een omgekeerd gebakken taartje met karamel en heel makkelijk te maken. Laat je dus niet tegenhouden door de fancy naam πŸ˜‰ Officieel maak je het in een ovenbestendige koekenpan maar ik heb het gewoon in mijn springvorm gedaan.

dsc_2101a

Wat heb je nodig:

voor 4 personen

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 ei
  • 1 pakje voorgekookte rode bieten
  • eetlepels suiker (niet afgestreken maar met een kop er op)
  • 50 ml balsamico azijn
  • handje walnoten
  • plakjes zachte geitenkaas (100 gram ongeveer)
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

Kneed een deeg van de bloem met de boter een snufje zout en het ei, leg dit een half uurtje in de koelkast te rusten voordat je het uitrolt.

Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

Snij de bieten in mooie stukjes en zet even opzij terwijl je karamel maakt. Voor de karamel laat je de suiker in een pan smelten tot het een bruine kleur krijgt. Warm in een ander pannetje even de balsamico azijn tot het kookpunt (als je het er koud bij doet stolt je karamel en roer je je het rambam tot het weer smelt) Pas op de suiker is gloeiend heet! Doe de hete azijn bij de karamel in de pan en roer stevig door elkaar. Het zal flink bruisen, zet je vuur zo laag mogelijk!

Nu zou je de bietjes in deze pan in de karamel kunnen leggen, je deeg uitrollen en eroverheen leggen en liefdevol instoppen (het hoeft niet naadloos te passen) en het dan in de oven zetten en voor 3 kwartier afbakken. Maar omdat ik niet zo’n pan heb, heb ik bakpapier in mijn springvorm gedaan. In de springvorm heb ik de karamel gegoten waarin ik de bietjes heb gelegd, daaroverheen mijn uitgerolde deegje. Liefdevol het deeg om de bietjes heen ingestopt en zo in de hete oven afgebakken voor ongeveer 45 minuten.

Als de tarte tatin klaar is laat je hem even wat afkoelen tot de karamel niet meer zo heet als de hel is πŸ˜› Als de taart lauw warm is keer je hem om op een mooi groot bord en verkruimel je de walnoten en de kaas er over heen. Even afmaken met peper en zout, een lekkere groene salade erbij en smullen maar πŸ˜€

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *