Homemade Spareribs van de BBQ

Homemade Spareribs van de BBQ

Wat is er nou lekkerder dan spareribs? Van die heerlijk zachte zoete stukken varkensvlees die haast van het bot vallen van gaarheid. Lekker ouderwets kluiven en dan het vet van je kin moeten vegen 😉 Ik persoonlijk kan me weinig lekkerder voorstellen, vooral onze spareribs naar eigen recept van de barbecue….. die zijn nog lekkerder dan de spareribs van grillroom Hawai op Urk en dat wil wat zeggen! Vandaag wil ik jullie ons geheim vertellen….je hebt er wel een mooie barbecue met deksel en een flinke portie geduld voor nodig, want je bent inclusief marineren toch zo’n 2 dagen bezig 🙂 Maar als ze dan op je bord liggen, kan je zeggen dat je dat zelf hebt gemaakt 😛 en het is echt absoluut de tijd en de moeite waard! Ga wel naar een goede slager en koop daar mooie dikke vlezige ribben, die dunnetjes zijn wel goedkoper maar dan heb je er ook meer nodig en je krijgt nooit die lekkere bite. Nadat je dit hebt gegeten koop je nooit meer die voorgegaarde, kant en klaar gemarineerde spareribs die je in de supermarkt ziet liggen! Dit recept is voldoende voor 1 dikke rib waar je met 2 personen van kan eten, voel je vrij om zelf de hoeveelheden te vermeerderen 😉

dsc_1776a

Wat heb je nodig:

  • Mooie varkensribben
  • 3 theelepels zout
  • 2 eetlepels lichtbruine suiker
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder (dit is echt onmisbaar in de keuken)
  • 2 theelepels zoet paprikapoeder (de gewone dus)

voor het aflakken van de ribben gebruik je een smeersel van 100 ml keukenstroop gemengd met 50 ml goede barbecuesaus en een snuf zout.

Hoe maak je het?

Je begint een dag voordat je wil gaan grillen met de voorbereidingen. Pak je ribben en snij ze in 2 stukken. Kijk nu naar de holle kant van de ribben, hier zie je een vlies zitten. Dit vlies wil je er af hebben 😉 zo kan de marinade beter intrekken en word het eindresultaat nog malser en lekkerder! Pulk dus met een mesje een stukje van het vlies los en trek het er dan voorzichtig helemaal af. Meng nu alle specerijen door elkaar en bestrooi je ontvliesde ribben er royaal mee. Nu zet je ze terug in de koelkast om een nachtje lekker te marineren. Doe ze wel even in een schaaltje trouwens, je wil geen marinadefeest in je koelkast 😉

De volgende dag maak je de ribben klaar volgens de twee/een/half methode, wat betekend dat je ribjes zeker drie en half uur op de barbecue op niet al te hoge temperatuur zullen liggen garen. ‘The Mr’ neemt het verhaal vanaf hier over, want dit is zijn afdeling 😉

Allereerst begin je met het voorbereiden van de barbecue. Zet gelijk je barbecue-starter aan met ongeveer 10 briketten. Dit is voldoende om de rest van de briketten die we gaan gebruiken te laten ontbranden. Leg in de tussentijd de briketten in je barbecue, volgens de ‘snake’-methode. Dit is een methode waarbij de briketten allemaal tegen elkaar, achter elkaar liggen. Zo ontbranden ze stuk voor stuk en hou je een constante temperatuur in de barbecue. Ik maak altijd een snake van twee briketten naast elkaar en een derde briket er bovenop. Uiteindelijk gebruik je dan ongeveer 30 briketten. Dat is ruim voldoende voor het garen van deze ribbetjes.

Plaats een lekbak met water onder je grillplaat (dus op dezelfde hoogte als je briketten) en vul deze met kokend water. Deze lekbak heeft twee functies. 1): je vangt het vet op wat uit je ribbetjes zal lopen (en wanneer je straks met de marinade knoeit…. wat gaat gebeuren… dan zit niet gelijk je hele barbecue onder de rommel) en 2): het water zal, wanneer de barbecue té heet wordt, aan de kook raken, stoom produceren en daarmee de temperatuur weer naar ongeveer 100 graden terugbrengen.

Wanneer je briketten witheet zijn, leg ze aan het begin van je ‘snake’. Doe de deksel erop, zet de schuiven van je luchttoevoer volledig open en laat de barbecue op een temperatuur van ongeveer 110 graden komen.  Dit kan een half uurtje duren. Geef het de tijd! Blijft de temperatuur te hoog, speel dan wat met de schuiven van je luchttoevoer.

Voor het bakken van de spareribs gebruik ik de “twee/één/half” methode. Dat betekent:
1) Twee uur indirect garen
2) Eén uur indirect èn ingepakt
3) Een half uur op indirect met een flinke aflak laag

Wanneer je barbecue de gewenste temperatuur heeft bereikt mag je de spareribs op de grill leggen. Waar en hoe je ze neerlegt, dat is aan jou. Zolang je ze maar NIET boven de briketten neerlegt èn ze boven de lekbak liggen. Ik gebruik zelf een bordenrekje van de Ikea. Daar kan ik ze keurig in rij in plaatsen.

En nu is het geduld hebben. Kijk niet teveel onder de deksel, ook al is dat erg verleidelijk. De temperatuur zal snel dalen. En dat is niet goed voor het garen.

Na twee uur garen mag je ze eraf halen. Pak de spareribs in (bij voorkeur individueel) met aluminiumfolie en plaats ze daarna weer terug op de barbecue.

Nu moeten ze weer een uur liggen. Wederom, heb geduld! Je bent bijna klaar 🙂

Wanneer ook dit uur verstreken is, is het tijd voor het aflakken. Pak de spareribs van de barbecue, haal ze uit het aluminiumfolie en leg ze weer terug op de grill. Gebruik nu het bordenrekje niet! Dat maakt het smeren namelijk verrekte lastig. Leg ze gewoon op de grill en smeer ze in met een dikke laag lak. Knoeien is niet erg (daar heb je immers het bakje voor liggen). Smeer beiden kanten in. Nu is het weer even geduld hebben. Ik smeer er na elke 10 minuten een extra laagje bovenop. De suiker in het smeersel karameliseert lekker en geeft je spareribs een zoete smaak.

Na een half uurtje ben je klaar! Haal je spareribs van de barbecue. Het is tijd om te eten! 🙂

Dat heeft ‘The Mr’ mooi duidelijk geschreven volgens mij 😉 Ik hoop dat jullie dit gaan proberen en alvast….Eet smakelijk!

Eén gedachte over “Homemade Spareribs van de BBQ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: