Het lekkerste recept met kabeljauw

Het lekkerste recept met kabeljauw

Mijn va verraste mij weer met een prachtig stuk kabeljauw! Het was echt zo’n mooi stuk, een stuk waarin ik meteen de potentie zag πŸ˜‰ Mijn brein ging druk aan de slag want ik wist dat ik dit stuk kabeljauw wilde vullen met allerlei lekkers. Het werd de mooiste kabeljauwrollade die ik in mijn leven gemaakt heb, en ook meteen de lekkerste! Zoals jullie weten ben ik groot voorstander van het eten van vis uit eigen zee, niet de ingevlogen tilapia en pangazooi maar vis uit onze eigen Noordzee, door onze eigen vissers gevangen. Goed voor de gezondheid, de economie en voor jezelf. Want: deze visΒ heeft de ruimte gehad om te zwemmen, kreeg voedsel uit de natuur, hoefde niet vol antibiotica te worden gepropt en is op de meest diervriendelijke manier gevangen (voor zover dat mogelijk is natuurlijk). Vis is gezond, bevat weinig vet en veel eiwitten, het is makkelijk klaar te maken en smaakt verrukkelijk! Probeer het eens, ga voor een visje dat een goed leven heeft gehad en uit eigen wateren komt zoals deze kabeljauw.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • een rompstuk kabeljauwfilet van ongeveer 500 gram
  • 4 plakken coburgerham of andere lekker rauwe ham, als het maar lange plakken zijn πŸ˜‰
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • zongedroogde tomaatjes op olie (vind je dit te vet, pak dan gewoon cherrytomaatjes)
  • 1 eetlepel vers geraspte parmezaanse kaas
  • dille naar smaak
  • zout naar smaak
  • neutrale olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Vraag je visboer om het vel te verwijderen en de graten er uit te halen, ik kreeg het stuk vers van de visser dus ik had nog best een klusje om de graten er uit te vissen en het stuk te onthuiden πŸ˜‰ Gelukkig kan ik dat als Urkse die in de visindustrie heeft gewerkt prima maar ik kan me voorstellen dat sommigen dit een rotklusje vinden πŸ˜‰

Als het goed is heb je een stuk vis dat aan de ene kant dikker is dan aan de andere kant, dit wil je zien πŸ™‚ Snij het dikke stuk zo in dat het stuk vis een grote platte lap word. (net zoals je een kipfilet zou insnijden om er een rollade van te maken)

Bestrooi de vis met een klein beetje zout en laat 5 minuutjes staan, daarna dep je met een keukenpapiertje het vocht er af. Door het zouten zal de vis iets steviger worden en minder snel uit elkaar vallen bij het bakken.

Nu smeer je de plak goed in met de mosterd, bestrooi het met de dille en de parmezaanse kaas.

Rooster de pijnboompitjes en verdeel deze over de mosterdlaag.

Leg nu de stukjes tomaat in een lange rij aan het begin van je visplak en rol de vis op.

Leg 2 plakken ham naast elkaar en nog eens 2 daaronder zodat je een lange lap krijgt, hier leg je de visrol op en dan rol je de ham er omheen. Je kan het eventueel nog vastplakken met wat mosterd πŸ˜‰

Doe de olie in een goede pan met dikke bodem en laat warm worden. Bak de vis op halfhoog vuur met het deksel half op de pan, keer na 10 minuten de visrollade voorzichtig om en bak nog eens 10 minuten aan de andere kant.

Als de rollade gaar is, snij je hem voorzichtig met een scherp mes in mooie plakken.

Wij aten dit met erwtjes met ui en spekjes en het was verrukkelijk!

5 gedachten over “Het lekkerste recept met kabeljauw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: