Homemade gebakken sambal

Homemade gebakken sambal

IMG_20160822_122203

Ik gebruik best veel sambal in de keuken, heerlijk om vlees mee te marineren, door de gebakken rijst of gewoon op een broodje pindakaas. Meestal gebruik ik een mildere sambal omdat ik niet zo van het ‘Hellevuur’ in mijn eten hou 😉 Ik hou van pittig maar niet zo heet dat de tranen je in de ogen springen bij het eten en weer als het eten er weer uitkomt. Deze sambal is lekker mild en lichtzoet en heel makkelijk te maken, een echte smaaksensatie. Weer gemaakt met de mooie producten van mijn favoriete groenteboer 🙂

Wat heb je nodig:

  • 12 spaanse rode pepers
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel zout
  • een stukje gember van ongeveer 4 centimeter
  • sap en rasp van een citroen
  • 2 eetlepels bruine suiker of palmsuiker
  • 2 eetlepels ketjap medja (zoete dikke ketjap)
  • 50 ml zonnebloemolie

Hoe maak je het?

Heel makkelijk, zoals alles wat ik kook 😉

Snij de groene topjes van de pepers, schil de ui en de knoflook. Schil de gember en snij hem in stukjes. Maak alles (pepers,knoflook,ui en gember) fijn met een beetje hulp van de keukenmachine, staafmixer of een vijzel. Meng het citroensap en de citroenrasp erdoor samen met het zout.

Verhit nu in een pan de olie en doe het natte pepermengsel in de olie. Laat onder voortdurend roeren het vocht verdampen tot het mengsel donker kleurt. Doe nu de suiker en de ketjap erbij en laat het koken tot je het dik genoeg vind. Dit klusje laat je slijmvliezen zeker gezellig aan het werk gaan, hou dus een schone zakdoek bij de hand 😉 Let op dat je niet met je pepervingers aan je neus of je ogen zit, daar hou je nog lang spijt van!

Doe de gebakken sambal over in een schone pot en bewaar het in de koelkast. Doordat het gebakken is blijft het best lang goed. Gebruik het voor heerlijke sate of broodje-sticky-kip .

Eet smakelijk!

3 gedachten over “Homemade gebakken sambal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: