Tomatendroombrood

Tomatendroombrood

DSC_2749a

Uit de tuin van mijn ouders plukte ik een hele hoop mooie en bijzondere tomaten. Ik wilde hier graag iets speciaals mee doen en ik besefte ook dat ik dat snel moest doen, want ’the mr’ snaaide in hoog tempo mijn schaal leeg. Ik heb mijn hersens laten kraken en toen kwam er zo’n tasty filmpje voorbij op mijn tijdlijn op facebook…. ik wist het! Ik ging een tomatentaart maken. Al doende werd het iets heel anders, Michel noemt het pizza maar dat is het niet. Ook vind ik het geen taart… ik heb een bodem gemaakt van brooddeeg waar ik lekkers op heb gedaan… Hoe zouden jullie het noemen? Het was in ieder geval ontzettend, vreselijk, akelig lekker en de tomaten vervulden hun hoofdrol met glans 🙂

Wat heb je nodig:

 • 250 gram bloem
 • 150 ml lauw water of melk
 • 2 gram zout
 • 7 gram gedroogde gist
 • 1 theelepel suiker
 • 20 ml olijfolie
 • 2 eetlepels italiaanse kruiden
 • heel veel lekkere tomaten, zeker 500 gram
 • 100 gram mascarpone
 • 2 eetlepels pesto
 • een handvol pijnboompitten
 • geraspte parmezaanse kaas
 • 4 plakjes lekkere gedroogde ham
 • peper en zout

Hoe maak je het?

Begin met het maken van je brooddeeg. Hiervoor laat je eerst de gist oplossen in lauwe melk of water met een theelepeltje suiker. Meng de bloem met het zout en de italiaanse kruiden, hierdoor meng je met een spatel het gistmengsel en de olijfolie. Kneed dit tot een soepel deeg, deeg kan je niet te lang kneden, het is goed als je het kan uittrekken als kauwgum. Dit heeft flink wat spierkracht nodig die ik niet heb, dus ik kneed in mijn keukenmachine 😉 Leg het geknede deeg in een licht ingevette schaal en laat afgedekt voor ongeveer 3 kwartier rijzen.

Na die drie kwartier sla je alle lucht uit het deeg 🙂 Zet je oven vast aan op de allerhoogste stand.

Rol het deeg gelijkmatig uit, als je net als ik bent doe je dat niet en druk je het gewoon mooi plat alle kanten op. Geeft een mooie robuuste vorm. Leg het vast op een bakplaat met een bakpapiertje er onder.

Meng de mascarpone met de pesto en besmeer daar het deeg mee. Hierover verdeel je de tomaten die je in leuke stukken snijd. Bestrooi met wat peper en zout, parmezaanse kaas en de pijnboompitten. Dit laat je nog ongeveer 3 kwartier staan, zodat het weer kan rijzen.

Na die 3 kwartier is je oven mooi heet en is het tijd om je tomatendroombrood te bakken! Zet het brood in het midden van de oven en laat het in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar bakken.

Zodra je het uit de oven haalt  verdeel je de in stukjes gescheurde ham over het brood, het vet in de ham zal door de warmte van het brood lekker zacht worden en iets smelten. Bestrooi nog met iets parmezaanze kaas en smul van dit heerlijke brood.

Dit is als avondmaaltijd genoeg voor ongeveer 3 personen, serveer je het bij de borrel kunnen er wel 10 van eten.

Eet smakelijk!

Eén gedachte over “Tomatendroombrood

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: