omgekeerde rabarber/aardbei cake

omgekeerde rabarber/aardbei cake

Elke 2 weken eten wij op zondag met de hele familie samen, dit is natuurlijk supergezellig maar het is wel een beetje duur voor onze ouders ๐Ÿ˜‰ Zwager Albert kwam met het idee om er een amerikaanse fuif van te maken, goed plan! zo hoeft mijn moeder niet alleen in de keuken te staan, de kosten worden gedeeld en het is ontzettend leuk om al die verschillende hapjes te proeven. Deze keer had ik de vrijheid genomen om een toetje te maken. Mijn Bes (oma) maakte vroeger altijd een omgekeerde cake met ananas, daar was mijn moeder helemaal gek van ๐Ÿ˜€ Ik heb hier mijn eigen versie van gemaakt met rabarber en aardbei, een superlekkere combinatie! Lekker met een bol vanille-ijs….het paste nog net bovenop al het andere lekkers ๐Ÿ˜‰

DSC_2425a

Wat heb je nodig:

 • 2 stelen rabarber
 • 300 gram aardbeien
 • 100 gram bruine basterdsuiker
 • 50 gram roomboter
 • 1 theelepel kaneel
 • 200 gram roomboter
 • 4 eieren
 • 200 gram kristalsuiker
 • 200 gram bloem
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 zakje bakpoeder (8 gram)

Hoe maak je het?

Begin met het voorverwarmen van de oven op 160 graden hetelucht.

Vet een springvorm (24 cm) ย in en bekleed de bodem met bakpapier.

Maak in een pannetje karamel van de bruine suiker en de 50 gram roomboter en de kaneel. Dit doe je door alles samen te smelten en voor 5 minuutjes, zachtjes te laten koken.

Giet de karamel op de bodem van de springvorm en laat het goed uitvloeien zodat de hele bodem bedekt is. Snij dan je rabarber in stukjes van 1 centimeter en verdeel dit over de bodem, bovenop de karamel. Hier snij je de aardbeien in niet te kleine stukjes en die laat je er ook op vallen.

Maak nu een cakebeslag door 200 gram boter luchtig te kloppen met de kristalsuiker. Als dit mooi romig is geklopt, voeg je 1 voor 1 de eieren toe. Klop tot het een mooi gemengde massa is. Zeef de bloem met het bakpoeder (zo krijg je geen klontjes) en klop dit door het botermengsel. Klop even stevig tot je een mooi luchtig beslag hebt, Vergeet niet het vanille-extract nog even mee te mixen ๐Ÿ˜‰ anders word het geen vanillecake natuurlijk ๐Ÿ˜›

Het cakebeslag giet je in de springvorm over de rabarber en de aardbeien. Bak het in het midden van de oven voor ongeveer 50 minuten, of tot een prikker er droog uitkomt. Laat afkoelen in de vorm.

Voor het serveren keer je de cake op een mooie schaal en doe je er lekker vanille-ijs of lobbig geklopte room bij. Door er iets van zuivel bij te serveren krijg je minder dat stroeve gevoel aan je tanden, wat zo typisch voor rabarber is ๐Ÿ™‚ De karamel is mooi in je cake getrokken en maakt het samen met het vocht uit het fruit een heerlijk malse cake, die zelfs bij rabarberhaters in de smaak zal vallen!

Eet smakelijk!

3 gedachten over “omgekeerde rabarber/aardbei cake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: