Couscous met gestoofde groenten
Omdat wij binnenkort gaan verhuizen, ben ik de kasten aan het leeg eten 😉 Dat levert nog wel eens een verrassende vondst op zoals de glutenvrije couscous die ik gister onder uit de kast duikelde. In de koopjesbak gescoord en dan slaat mijn koopjesjaagsterhartje natuurlijk direct een beetje sneller maar dit was een duidelijke miskoop! Wat een werk zeg…waar je normale couscous alleen hoeft te wellen moest deze eerst worden geweld en daarna nog worden gestoomd… Uiteindelijk werd het wel heel erg lekker maar dat had alles te maken met de heerlijke gestoofde groentjes in een warm kruidig sausje. Dit gerecht kan zowel vegetarisch als met kip worden klaargemaakt maar ik raad iedereen aan om ook eens een dagje geen vlees te eten. Zo ontdek je dat je toch heel lekker kan eten zonder vlees en help je toch weer een klein beetje mee om dierenleed te beperken. Wij eten regelmatig een dagje zonder vlees en waar ’the Mr’ zich vroeger geen maaltijd zonder vlees voor kon stellen, vindt hij het tegenwoordig zeker geen straf 😉
Wat heb je nodig voor 2 a 3 personen:
- 250 gram couscous
- 2 grote uien
- een aubergine
- een gele of rode paprika
- half doosje champignons
- blik tomatenblokjes
- 10 gedroogde abrikozen
- 1 eetlepel rash el hanout kruiden
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gedroogde tijm
- half groentenbouillonblokje
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel honing
- peper en zout
- olijfolie om in te bakken
Hoe maak je het?
Snij alle groenten in grote stukken, omdat je het stooft word alles lekker zacht en je wil nog wel herkennen wat je eet 😉
Verhit de olie in een grote braadpan en bak daarin eerst de uien goudbruin samen met de rash el hanout kruiden. Als de uien bruin kleuren bak je de rest van de groenten en het fijngesneden teentje knoflook ook even mee. Blus af met de tomatenblokjes en wat water. Voeg de kaneel en de tijm toe en verkruimel het halve bouillonblokje in de saus. Roer de fijngesneden abrikoos er nog heel even door… Doe de deksel op de pan en laat een half uurtje zachtjes gaar stoven.
Als je er wel vlees bij wil eten, bak je de kip samen met de uien en volg je verder het recept.
Als de groenten staan te stoven heb je mooi tijd om je gewone ‘niet glutenvrije’ couscous klaar te maken volgens de aanwijzingen op de verpakking 😉
Maak de groenten op smaak met een beetje honing en wat peper en zout.
Schep een bergje couscous op je bord en maak daarin een kuiltje waarin je de lekkere gestoofde groenten met die heerlijke kruidig zoete saus schept.