Oosterse hutspot met kipgehaktballetjes
Afgelopen weekend waren mijn lieve meiden eindelijk weer hier na 4 weken. Omdat ze dol op stamppotten zijn en Kayleigh de laatste week dat ze bij ons was, verzuchte dat ze zo trek in hutspot had… maakte ik natuurlijk hutspot 😉 Maar omdat we ook de vrieskist aan het leegeten zijn kwam ik alleen nog kipgehakt tegen. Kipgehakt vind ik lekker met een aziatisch smaakje maar een lekker Hollandse bal kan ik er niet van draaien. Dat werd dus even creatief denken en dit heerlijke receptje is het resultaat. De balletjes sudderen in een heerlijk sausje gaar en datzelfde sausje kan je meteen als jus gebruiken. Hollands met een twist dus, de borden gingen schoon leeg en de puber warmde om 11 uur ’s avonds nog het laatste restje hutspot op. Ze heeft altijd trek en wil in de avond graag nog wat hartigs, ik kook daarom dus altijd een beetje extra. Levert me standaard een dankbaar kind op 😉
Wat heb je nodig voor 5 personen inclusief superhongerige puber:
- 1 kilo kruimige aardappels
- 1 kilo hutspotgroenten
- 2 runderbouillonblokjes
- 500 gram kipgehakt
- 3 verkruimelde beschuiten
- 3 cm verse gember
- 1 ui
- theelepel knoflookpoeder
- theelepel zout
- snuf cayennepeper
- sap van een halve limoen
- 250 gram champignons
- 250 ml kip bouillon
- zoete chilisaus
- ketjap
- zonnebloemolie
Hoe maak je het?
Kruid het gehakt met het zout, de knoflookpoeder en de cayennepeper en meng het met de geraspte gember, de verkruimelde beschuit, de fijngesneden ui en het limoensap. Kneed even door en doe er nog een klein scheutje chilisaus bij, ongeveer een eetlepel. Zet terug in de koelkast om op te stijven, kipgehakt is namelijk heel plakkerig en zacht 😉
Schil en was de aardappels, zet op met een halve liter water, de 2 bouillonblokjes en leg de hutspotgroenten er boven op. Breng aan de kook en laat op laag vuur koken tot de aardappels gaar zijn. Als de aardappels gaar zijn giet je de hele handel af, bewaar wel het kookvocht. Stamp tot een smeuïge stamppot met behulp van het kookvocht. Maak je hutspot op smaak zoals je gewend bent, dat is in mijn geval met veel zwarte peper, een snufje gemalen laurier, nootmuskaat en een scheutje azijn. Om het een oosters tintje te geven roer je er nog een eetlepel chilisaus door.
Als de hutspot staat te koken kan je balletjes draaien van je kipgehakt. Het helpt om je handen wat in te smeren met olie, zo plakt het minder aan je handen. Ik heb kleine balletjes gedraaid omdat mijn meisjes dan het gevoel hebben dat ze meer krijgen 😉 Bak de balletjes aan in een beetje zonnebloemolie. Als ze bruin beginnen te kleuren mik je er de gesneden champignons bij, blus af met de kipbouillon en laat even garen. Maak de saus af met een scheut ketjap en een scheut van de zoete chilisaus, gewoon op gevoel 😉 en laat het nog even pruttelen tot de hutspot gaar is. Vind je de jus te dun, bind het dan met een beetje maïzena.
Schep de hutspot op de borden, leg er 2 of 3 balletjes op en lepel er een goeie schep jus overheen. Mijn stamppot minnende kinders likten de borden schoon en dan is het lekker!