lekkere champignonsaus zonder zakjes

lekkere champignonsaus zonder zakjes

Het blijft mij verbazen hoeveel soorten zakjes er zijn voor sausjes! Mensen lijken te zijn vergeten hoe ze zelf een goede saus maken. Zelfs mijn oma, die is opgegroeid in de tijd dat er geen pakjes en zakjes bestonden, kan niet meer koken zonder een zakje. Jammer vind ik dat, want hoe geef je de nieuwe generatie dan door om echt te koken?! De liefde voor het koken is verdwenen en mensen kiezen voor gemak, terwijl het helemaal niet veel moeilijker is om het zelf te maken. Zelf maken betekent: weten wat je eet, minder zout, minder E-nummers en vaak veel lekkerder en goedkoper. Vandaag dus een basisreceptje voor een bij veel mensen geliefde saus. Lekkere champingonsaus, zonder zakjes en met champignons! Heerlijk bij een biefstukje of stukje kip, lekker bij spersiebonen en verrukkelijk bij rijst als je haast hebt of op je budget moet letten πŸ˜‰

Wat heb je nodig voor voldoende saus voor 4 personen:

 • 1 eetlepel boter
 • 1 volle eetlepel bloem
 • 250 ml melk
 • 250 gram champignons
 • teentje knoflook
 • 1 uitje
 • peper en zout

Hoe maak je het?

Eigenlijk is het net zo makkelijk als die saus uit een zakje, je bent alleen iets meer tijd kwijt aan het snijden van je groentjes. Maar in tegenstelling tot het zakje poeder, heb je dan wel een sausje waar de groentjes ook echt in zitten!

Snij de ui en de knoflook heel fijn en de champignons in plakjes.

Smelt in een pan (ietsje groter dan je normale sauspannetje, want die champies moeten bakken) de boter. Fruit daarin de ui en de knoflook zachtjes aan zonder het bruin te laten worden. (een klein snufje zout op de ui helpt hierbij)

Voeg nu de eetlepel bloem toe en bak deze eventjes mee, daarna mogen de champignons erbij, deze hoeven niet bruin te bakken maar wel het rauwe er af (tot ze verkleuren πŸ˜‰ )

Voeg nu in een keer alle melk toe en blijf roeren tot je geen klontjes meer ziet. Dit gaat trouwens altijd verbazingwekkend makkelijk πŸ˜‰ Ik denk altijd ‘dit komt nooit meer goed’, maar elke keer lukt het toch πŸ˜‰

Laat de saus aan de kook komen en laat 5 minuutjes zachtjes doorkoken tot je een mooie gebonden saus hebt. Maak op smaak met peper en zout.

Eventueel kan je nog wat verse peterselie toevoegen aan je saus, deze moet je dan niet meer mee laten koken.

Ook is het lekker om 5o ml van de melk te vervangen door witte wijn, daardoor krijg je een wat vollere, frissere saus.

Zo zie je maar, het is niet moeilijk om te weten wat je eet en vaak is het nog voordeliger ook. Want dat zakje kost al snel 80 cent en daarbij moet ook nog melk en doe je wat extra champignons om het nog wat te laten lijken πŸ˜‰

Eet smakelijk!

Vergeten jullie ook deΒ win actieΒ niet? Je kan nog meedoen tot 17 maart πŸ™‚

14 gedachten over “lekkere champignonsaus zonder zakjes

 1. Lekker champies? Zelf doe ik altijd de champs nog voor de bloem toevoegen en dan op laag vuur rustig laten gaan. Er komt dan veel vocht vrij maar wees niet bang de champignons maken nu een overheerlijk eigen boullionnetje waardoor je saus nog lekkerder gaat smaken en tijm toevoegen dat gaat zo goed samen met paddestoelen?

  1. Het ligt er inderdaad net aan hoeveel tijd ik heb of ik ze voor de bloem of na de bloem toevoeg….tijm…..dat vind ik dus best een beetje vies πŸ˜‰

 2. Hallo Bonsje, daar ben ik weer πŸ™‚ Wat leuk om het zelf te maken deze Champignonsaus. Ik lust vaak geen pakjes of zakjes & het lijkt me heel lekker om eens zelf te proberen. Over de pasta bijvoorbeeld ipv de “eeuwige” tomatensaus πŸ˜‰ Veel groetjes, Jo’s Daughter

  1. hahaha jij bent dus mijn ideale lezer πŸ˜‰ iemand die geen pakjes en zakjes lust! veel mensen willen juist dat zelfgemaakt net als het pakje smaakt…terwijl dat juist de neppe variant is πŸ˜‰

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: