Schol stoofpotje met venkel

Schol stoofpotje met venkel

Omdat de promotie van schol mij als urkse heel erg aan het hart gaat en ik dit visje ook ontzettend lekker vind. Alweer een receptje met schol, snel, makkelijk en smakelijk. Veel urkers doen niks anders met dit mooie visje dan het pocheren of bakken in hete olie, ontzettend lekker maar weinig veelzijdig. Daarmee bereik je geen groter publiek, ik wil mensen inspireren met makkelijke gerechtjes om ook eens voor schol te kiezen. Het is geen duur visje, het is niet moeilijk verkrijgbaar en het hoeft niet uit Vietnam te komen. Schol word gewoon door onze eigen Nederlandse vissers gevangen. Stoere mannen met tattoo’s en oorbellen, de mannen werken hard en met gevaar voor eigen leven. Om de kost te verdienen zijn ze de hele week op zee en missen veel van hun gezin. Deze vissers en hun harde werk mogen daarom beloond worden met het eten van een scholletje toch? 😉 Nog veel lekkerder ook dan die smakeloze, opgespoten tilapia en panga filet!

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 300 gram scholfilet
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 middelgrote venkel
  • kopje diepvrieserwtjes (geen pot of blik, dat is echt vies!)
  • 500 ml visbouillon (gewoon van een blokje)
  • sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels bloem (ik doe volle eetlepels)
  • 30 gram roomboter
  • 100 ml creme fraiche (niet noodzakelijk, wel lekker)
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

Begin met het kleinsnijden van de groenten. De ui en winterpeen in kleine blokjes en de venkel gewoon in plakjes.

Smelt in een ruime hapjespan de boter en doe daarbij de gesneden groenten. Laat even zachtjes bakken tot de ui glazig is, doe dan de bloem erbij en bak dit eventjes mee. Zodra de bloem begint te kleuren doe je er in een keer de bouillon bij, blijf roeren tot je een gebonden saus hebt, zet dan het vuur laag. Maak de saus op smaak met het citroensap, de creme fraiche en peper en zout. Hier bovenop leg je de in stukjes gesneden scholfilet. Doe de deksel op de pan en laat de scholfilet in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar worden. Schep het dan voorzichtig om om de vis niet te veel te breken en doe de erwtjes erbij. Laat nog heel even doorwarmen en schep dan lekker op 🙂

Dit is heel lekker met gekookte krieltjes of gebakken aardappeltjes natuurlijk.

Eet smakelijk van onze eigen heerlijke gezonde scholfilet!

Goed voor de nederlandse economie, visserij en de algehele gezondheid 😉

Bonsje

8 gedachten over “Schol stoofpotje met venkel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: