sushi cake met tonijn

sushi cake met tonijn

Afgelopen week was ik in mijn grote diepvries archief aan het graven en vond daar nog een heerlijk stuk tonijn! Dat is nou echt een vondst waar ik blij van kan worden 😉 Ik besloot mijn allerliefste, hardwerkende echtgenoot eens te verrassen met een bijzonder gerechtje. Tartaar van tonijn met sushirijst, dit schattige en hele mooie taartje is het feestelijke resultaat. Ik ben er trots op en jullie weten het… Alles waar ik trots op ben deel ik met jullie.

Zoals jullie trouwens wel zien, is het uiterlijk van de blog een ietsjepietsje veranderd 😉 Ik had laatst meegedaan met een blogchallenge, georganiseerd door de lieve en leuke Burgertrutjes  met dit artikel :De dingen die ik niet eet . Ik won!!! Marleen maakte hoogstpersoonlijk dit enorm gave logo voor me en daarop hebben we besloten de hele blog een bijpassend mooi uiterlijk te geven 🙂 Ik ben er trots op en ik hoop dat jullie het ook zo gaaf vinden.

Wat heb je nodig (2 personen):

  • 200 gram tonijn van hele mooie kwaliteit
  • 1 mok sushirijst (ik weet niet hoeveel gram, gewoon een grote mok 😉 )
  • 1 komkommer
  • witte wijnazijn
  • suiker
  • tabasco
  • soyasaus
  • sesam olie
  • peper en zout
  • geroosterd sesamzaad

Hoe maak je het ?

Het valt jullie vast op dat ik geen hoeveelheden heb genoemd bij de smaakmakers. Dat komt omdat smaak in dit geval heel persoonlijk is 🙂 Jullie mogen het zelf op smaak maken zoals jij het lekker vind, de basis smaakjes geef ik jullie mee en daarmee kan je zelf lekker spelen. Net zo lang tot jij je volmaakte tonijntartaar hebt.

Begin met het maken van de sushirijst.

Hiervoor spoel je de rijst goed met koud water tot het spoelwater helder blijft. Dit is best een klusje! Zet de rijst daarna op met koud water, ongeveer anderhalf keer zoveel water als rijst. Dus…. 1 mok rijst met anderhalve mok water en wat zout. Breng dit aan de kook en zet dan het vuur laag, laat koken tot het water verdwenen is. Loop dus niet heel even weg, want het kan dan zomaar dat je rijst aanbrand 😉 maak de rijst op smaak met een oplossing van een eetlepel suiker met 2 eetlepels witte wijn azijn. Roer dit om en laat het iets afkoelen.

Daarna maak je het zoetzuur van komkommer.

Hiervoor schaaf je met de dunschiller linten van de komkommer, het zaad van de komkommer gebruik je niet…gooi maar gewoon weg of geef het aan je konijn 🙂 Bestrooi de komkommer linten met een klein snufje zout en laat een half uurtje staan. Je zal zien dat er best veel vocht uit zal komen! Giet dit vocht af en leg je komkommer heel even op een bedje van keukenpapier om wat te drogen en de zoute smaak weg te nemen. Meng daarna met een eetlepel suiker en een eetlepel azijn, dit roer je om en laat je heel even staan.

De tonijn snij je in hele kleine inieminiblokjes. Maak het op smaak met de tabasco (pittig), soyasaus (zout) en een drupje sesamolie. Voeg eventueel nog iets peper en zout toe maar ik vond dat niet nodig.

Als je net als ik een beetje fancy wil doen gebruik je een ring om het taartje mooi rond te maken 🙂

Plaats de ring op het bord en druk deze vol met de helft van de rijst (de andere helft is voor je liefje) Hierboven op schep je de lekkere tonijntartaar en je maakt het helemaal mooi door de komkommerlinten er dan een beetje leuk op te draaien. Top af met wat geroosterde sesamzaadjes en je weet niet wat je ziet 😉 Doe dit ook met de rest van de rijst, tonijn en komkommer (of eet alles in je eentje op… ik zal niet boos op je zijn 😉 )

Ik at er japans gestoofde aubergine bij maar dat ziet er niet uit dus dat heb ik niet op de foto 😛

Romantiek gegarandeerd met dit mooie gerechtje 🙂

Eet smakelijk!

Eén gedachte over “sushi cake met tonijn

  1. Ik hou niet van sushi, maar ik vind het er wel mooi uit zien. En daarbij ben ik werkelijk verliefd op je nieuwe site. Zo snoepig! ❤️ Mijn absolute complimenten voor Marleen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: