mijn opa

mijn opa

Vannacht lag ik wakker, ik kon de slaap niet vatten. Ik dacht aan mijn opa, mijn opa van wie ik de liefde voor lekker eten en koken geΓ«rfd heb. Over een paar weken word hij 80 jaar, ik kan het me niet voorstellen dat hij al zo oud is, hij heeft zich eigenlijk nooit echt oud getoond. Maar momenteel word zijn gezondheid steeds brozer, dan ga je nadenken over het feit dat je opa niet het eeuwige leven heeft en dat is nog best confronterend! Daarom wil ik mijn opa met jullie delen πŸ™‚

images

Mijn opa Henk Ekkelenkamp alias Henk de Pikker, want op Urk hoor je er niet bij als je geen bijnaam hebt πŸ˜‰ Opa is een ondeugende opa, Pikkerstreken noemen ze het. Hij kan smakelijk lachen om zijn eigen gekkigheid, als klein meisje was ik geschokt toen mijn pop ineens echt in haar pamper gepoept had! (opa had de pindakaaspot gevonden)

Bij opa is het altijd gezellig! Hij houdt van mensen om zich heen πŸ™‚ Fijne herinneringen aan opa die speelt op zijn valse traporgeltje en wij, de kinderen die gezellig met hem aan het zingen zijn. Wat kon die kerel zingen toen hij nog jong en sterk was!

Nog leuker was het om met opa te gaan varen, lekker weg met ‘het Hindertjen’ onderweg aten we bruine bonen met spek en banaan, de stroop was namelijk op πŸ˜‰ (Daar heb ik vast mijn creativiteit in de keuken vandaan) Ook leuk was het om met opa en oma, en Pieter en Lucas te gaan varen, naar Kampen om een nachtje te blijven slapen! Lydia (mijn zusje) Pieter en Lucas (de jongste kinders van opa en oma) en ik mochten in het snuitje van het bootje slapen, het paste net! Frikandelletjes aan boord bakken, wat een feest! Mijn opa heeft blijkbaar altijd een neus gehad voor goeie dealtjes, want ondanks dat ze echt niet rijk zijn had hij toch een bootje en ooit ook nog een stacaravan.

Mijn opa, die voor elk kwaaltje een middeltje weet πŸ™‚ Als je niet kan poepen… opa weet raad! Bitterzout! Manmanman, wat had ik een kramp πŸ™‚ een theelepel bitterzout werkt zeker een week bij mij πŸ˜‰

Opa die zo ontzettend enthousiast kan zijn πŸ™‚ Iedereen herinnert zich nog de periode dat mijn opa wijn maakte in zijn schuurtje. De druiven kwamen bij mij uit de tuin. Natuurlijk waren dit geen wijndruiven, de wijn was dan ook net ranja maar dronken werd je er zeker van πŸ˜› Of de vakantie dat mijn ouders naar de camping in Italie gingen en opa en oma op het huis en de kat gingen passen. De kat was in week 1 spoorloos verdwenen πŸ˜‰ Maar opa en oma hebben een topvakantie gehad! Hoe hij het gedaan heeft weet ik niet maar halfzijdig verlamd kwam hij toch in de ‘zanussi’ (jacuzzi) en het schuurtje van mijn vader was nog nooit zo netjes geweest πŸ™‚

Opa met zijn oneindige doorzettingsvermogen! Als hij iets doet gaat hij er echt voor! Bij een dieetpoging (we delen de strijd tegen het spek, volgens mij zijn we familie πŸ˜‰ ) fietste hij het hele Ijsselmeer rond met enkel een tomaat en een citroen mee als proviand. Hij viel inderdaad goed af πŸ˜‰ Ook toen hij na zijn herseninfarct halfzijdig verlamd raakte ging hij echt niet bij de pakken neerzitten. Ik snap er niks van maar met zijn moat (vriend) ging hij nog hele stukken wandelen. En ik zie hem nog staan, de schutting schilderen met een hand gaat blijkbaar ook! Stilzitten zit niet in zijn aard. Daarom zie ik nu ook dat hij echt oud word, hij gaat er niet meer op uit.

Overal in de polder kwam je ze tegen πŸ™‚ Opa Ekkelenkamp met zijn hondje Toby op de scootmobiel. Hij strandde regelmatig met een lege accu en moest dan bij een boer op laden, zo komt hij altijd met leuke dingen thuis. Hij is een echte scharrelaar, ik vind het prachtig! Nu is hij niet meer zo ver van huis, laatst maakte hij al een rare stuiter met die scootmobiel πŸ™

Mijn koppige, zwart/wit denkende opa, daarin lijk ik zoveel op hem! We zeggen wat er in ons opkomt zonder na te denken. Daarom zijn we ook wel eens boos op elkaar. (we zijn echt familie πŸ˜‰ ) Maar hij is mijn opa, en zolang ik hem nog heb, kom ik met liefde op bezoek want ik hou van hem! Bijzonder dat je zoveel op iemand kan lijken qua karakter πŸ™‚

De liefde tussen hem en mijn oma πŸ™‚ Hij ziet haar nog steeds als een jonge blom, terwijl oma ook al 75 is πŸ˜‰ Hij ziet het nog wel zitten als oma haar haren lang laat groeien in een mooie paardenstaart… Oma heeft mooie zilverkleurige haren, maar kort staat echt beter πŸ˜‰

Mooi vind ik het ook om te zien hoe blij hij kan zijn met weinig πŸ™‚ Kleinkinderen die op bezoek komen, achterkleinkinderen die hem opa drukkien (dropje) noemen. Het blikje dropjes staat altijd naast zijn stoel en ze mogen altijd een dropje komen pakken πŸ™‚

Niemand kan lekkerder visjes bakken dan mijn opa! Zaterdag tussen de middag in het schuurtje. Vroeger met een drankje en een vanilledipsigaartje (natuurlijk rookte ik er stiekem eentje mee) en dan lekker de hete vis, net uit de visbakpan eten…. Nu bakt hij niet meer zo heel vaak, jammer, ook voor opa word de vis duur πŸ™‚ Maar ik heb nooit ergens lekkerder lekkerbek gevonden.

Het bidden en danken voor en na het eten, ik heb het nooit verstaan zo snel ging het πŸ˜‰ Maar wat was het er gezellig aan tafel πŸ™‚ Opa die gierde van het lachen toen Arie met zijn brommer een rondje door de woonkamer reed πŸ™‚ De pikkerstreken trekken door de familie πŸ˜›

Opa praat liever niet over emoties en gevoel, toch heeft hij een ontzettend scherpe blik! Het moment dat hij tegen me zei : meid, jie binnen gien moatjen maar…(meid, jij bent geen meisje meer) het schaamrood vloog me naar de kaken, want hoe kon hij dat weten! Ook heb je met opa in de buurt geen zwangerschapstesten meer nodig… Als opa zegt dat je er zo gezond uit ziet…Tegen mij heeft hij dat jammer genoeg nog nooit gezegd πŸ˜‰

Mijn opa… Wat een bijzondere man!

7 gedachten over “mijn opa

  1. Wat fijn dat jij nog kunt spreken over een opa! Ik heb ze allang niet meer. Maar wat grappig dat hij altijd zo smakelijk heeft kunnen lachen om zijn eigen grappen en hij overal raad mee wist. Heerlijk! Geniet er van, nu het nog kan!! X

    1. Ik zie hem steeds slechter worden ? ik hoop dat een lang lijden hem bespaard zal blijven. Hij heeft niet meer de levenslust die ik zo gewend was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: