Dukkah

Dukkah

Nou denken er vast heel veel ‘what the… is dukkah dan?’. Ik zal het even uitleggen 😉 Dukkah is een arabisch noten/kruidenmengsel dat word gebruikt als dip, dus een stukje brood dippen in olijfolie en dan in de dukkah. Het is ook superlekker als paneerlaagje op een stukje kip, over de carpacio, salade, soep…you name it. Ik geef jullie hierbij het receptje van de dukkah zoals ik hem gemaakt heb, want…. je hebt het nodig voor mijn volgende receptje 🙂 Dan denk je in ieder geval straks niet van ‘huh…dukkah???’ 

Ik heb hier de ingrediënten voor een kleine hoeveelheid dukkah, dan blijf je in ieder geval niet met een hele hoop zitten als je het nooit meer gebruikt 😉 Dukkah kan je in principe met alles maken, maar de meest gebruikte noten zijn wel hazelnoten, amandelen en pistachenoten. Neem in ieder geval wat je lekker vind en varieer lekker met de kruiden naar eigen smaak. Dat mag allemaal namelijk 🙂

Wat heb je nodig:

  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram amandelen
  • 1 eetlepel nigellazaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel grof zeezout (ik gebruik Maldonzout)

Hoe maak je het?

Easy peasy!

Je legt de noten op een bakplaat in de oven, (wel even op een bakpapiertje) je strooit de kruiden er over heen en dan laat je ze op 180 graden hetelucht roosteren tot je ze begint te ruiken. Zodra je ze ruikt zullen de noten goudbruin zijn gekleurd. Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen.

Nu kan je ze in de foodprocessor een paar keer pulsen tot een grof kruimelig mengsel. Heb je geen foodprocessor stamp ze dan even in de vijzel, maak er vooral geen poeder van. De noten moeten herkenbaar blijven. Doe de dukkah in een goed afsluitbare pot en bewaar maximaal 4 weken.

Makkelijk he!

5 gedachten over “Dukkah

    1. ik ben dol op de arabische keuken 🙂 Echt alles vind ik lekker, als je bij syrische vluchtelingen over de vloer komt leer je veel nieuwe dingen eten 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: