Champignonsaus met appelcider

Champignonsaus met appelcider

Zondag aten wij Picanha a.k.a. staartstuk van de barbecue, zo’n heerlijk groot sappig stuk rundvlees. Ik had daar een saus bij bedacht van rode ui met port en champignons…..Maar toen ik eenmaal bezig was, kwam ik er achter dat de port op was (heb ik weer) Gelukkig vond ik na een strooptocht door de voorraadkast nog wel een paar flesjes appelcider. Dit pakte uit tot een verrassend lekker sausje!

‘champignonsaus met rode ui en appelcider’

DSC_0809a

Wat heb je nodig:

  • 1 rode ui (natuurlijk kan een witte ook)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bakje champignons
  • 100 ml slagroom
  • 1 flesje (300 ml) appelcider (minus 1 slokje om te proeven 😉 )
  • peper en zout
  • klontje roomboter

Hoe maak je het?

Snij je ui in halve ringen, en snij de knoflook fijn.Laat met een snuf zout op halfhoog vuur in het klontje roomboter glazig bakken. (het zout onttrekt wat vocht aan de ui, waardoor hij minder snel aanbrand) In de tussentijd snij je de champignons aan plakjes. Als de ui en de knoflook glazig en zacht zijn bak je de champignonplakjes ook even mee.

Als alles lekker zacht gebakken is, neem je een slokje uit het flesje cider en giet je de rest in de pan bij de uien met de champignons. Laat inkoken tot de helft van het vocht is verdampt. Nu voeg je 100 ml slagroom toe. Laat het nog heel even inkoken tot je saus een goede dikte heeft. Op smaak brengen met peper en zout.

Het resultaat was overheerlijk bij het rode vlees maar ik denk dat het in combinatie met varkenshaas ook superlekker is! Het zoetige van de cider met de smaak van de paddenstoelen was echt lekker. Het zal hier zeker vaker op tafel staan.

DSC_0808a

Eet smakelijk!

 

2 gedachten over “Champignonsaus met appelcider

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: