Picanha a.k.a. Staartstuk van de barbecue

Picanha a.k.a. Staartstuk van de barbecue

Elke keer als ik bij de slager kom, sta ik enorm te kwijlen bij de vitrine met het mooie grote vlees. Lamsbout, staartstuk, buikspek, echt prachtige stukken vlees! Maar ja…. we zijn maar met z’n tweeën 😉 Vorige keer heb ik me daar eens niet door laten weerhouden, en heb ik een stuk Picanha meegenomen. een dikke kilo vlees, maar hoe maak je dat nou klaar?! Via de smoke&bbq groep op facebook had ik al wel veel gezien, maar nog weinig echte info over kerntemperatuur en kruiderij in mijn koppie opgeslagen. Wel heel veel spectaculaire foto’s gezien van vlammende stukken vlees, verbrande baarden en prachtige plakken vlees. Werk aan de winkel dus voor ’the Mr’

DSC_0796DSC_0795a

Dit is de lap vlees waar we mee begonnen, op de bovenste foto is het vlees gekruid met zwarte peper en zeezout.

wat heb je nodig:

  • een stuk picanha
  • zwarte peper uit de molen
  • grof zeezout naar smaak
  • een barbecue met deksel
  • een vleesthermometer
  • briketten

Hoe maak je het?

Begin met de vetlaag van het vlees in te snijden met een scherp mes, let daarbij wel op dat je niet in het vlees zelf snijdt! (de vetlaag snij je in zodat het vlees niet kromtrekt bij het krimpen van het vet) Nu kruid je het vlees licht met peper en zout.

Begin nu met het opstoken van je barbecue. Gooi de brikettenstarter maar vol , als je briketten gloeien leg je ze op een hoopje op de barbecue.

Leg nu je vlees zo op de barbecue dat het niet boven de hete briketten ligt, zo kan je het indirect garen. Dit garen doe je tot je een kerntemperatuur bereikt hebt van 48 graden. let op dat je barbecue niet te heet is, 150 graden is een mooie starttemperatuur.(steek je vleesthermometer in het dikste deel van het vlees) Zodra je de kerntemperatuur van 48 graden hebt bereikt, begint de grootste lol…. Het afgrillen!

CSC_0801

Hierbij blijf je bij je barbecue 😉 Leg het vlees boven de gloeiende briketten. Door het vet wat er uit zal lopen, krijg je prachtige vlammen. Hierdoor krijg je een mooi korstje aan het vlees en het smaakt heerlijk gegrild 😉 Draai regelmatig (pas op voor baarden, snorren en kleding) tot je de juiste kleuring aan het vlees hebt gekregen.

Nu is het tijd om je vlees van het vuur te halen! Pak het goed in, in aluminiumfolie en laat zeker een half uur rusten. Na dit half uur ben je good to go 🙂 Je mag het vlees aansnijden!

DSC_0803a

Zorg dat je het vlees mooi op de draad snijd, kijk eens hoe supermals het is! Dit is vlees voor echte genieters 🙂

Wij hebben het gegeten met in ganzenvet gebakken aardappels en mijn champignonsausje

DSC_0808a

Uiteindelijk hadden we zoveel vlees dat een vriendin ook nog een portie voor 2 personen heeft gekregen en wij er ook nog een dag extra van hebben kunnen eten, maar het was het absoluut waard! Ik twijfel nooit meer bij de slager of ik dit wel mee ga nemen 😉 Natuurlijk neem ik dit mee!

2 gedachten over “Picanha a.k.a. Staartstuk van de barbecue

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: