Mag dat wel?

Mag dat wel?

Sinds ik een kind heb vraag ik het mezelf regelmatig af, “mag dat wel?” Want ondanks het feit dat ze nog steeds in leven is en heel gezond oogt werd er geen gebruiksaanwijzing meegeleverd. Alles moet je zelf uitvinden, soms met tranen, soms gierend van het lachen en soms met heel veel frustratie.

Toen ik nog zwanger was werd ik al lid van een groepje op Facebook met allemaal dames die rond dezelfde tijd uitgerekend waren. Ik las gezellig mee en zo werden veel vragen beantwoord door het meelezen met andere en soms meer ervaren zwangeren. Ikzelf hield me een beetje op de vlakte want ik ben al snel bang om domme vragen te stellen. Gelukkig kan ik mijn domme vragen kwijt bij mijn moeder en zussen…die hebben ook al wat ervaring opgedaan 😉

Anyway…de mama’s zijn inmiddels allemaal bevallen en dan komen er weer nieuwe vragen, ook zij kregen geen gebruiksaanwijzing meegeleverd. Dus nu lees ik vragen over voedingsschema’s, slaapschema’s, kinderziektes, tandjes en noem het maar op. Blijkbaar is iedereen toch net zo onzeker als ik ook ben over hoe ze hun kind groot moeten krijgen.

Zo las ik van de week een vraag over wat de mama’s hun kinderen op brood geven. Ik had daar zelf nooit zo over nagedacht, ik smeer gewoon op haar boterhammetje wat ik ook eet. Filet Americain en ossenworst sla ik nog even over maar voor de rest ben ik niet zo benauwd, ik bied gewoon aan en we zien wel wat ze eet. Ik ben er inmiddels achter dat ze een lichte voorkeur heeft voor hartig beleg maar Nutella is ook echte liefde.

Daarop kwam dus de vraag ‘Mag dat wel?! want Nutella zit suiker in!’

Stomverbaasd zat ik op de bank…ik had me dat echt nog nooit afgevraagd! Ik heb ook maar niet geantwoord want van mij mag Lieve gewoon suiker eten. Ik ben namelijk degene die beslist wat mijn kind mag eten en zolang ik haar gezondheid niet in gevaar breng lijkt het mij dat ze gewoon kan eten wat ik eet. Wij delen dus gewoon een broodje chocopasta, daar genieten we van. Want kaas en worst lijkt me nu nog wat lastig te kauwen met alleen 2 ondertandjes. Lieve is niet te dik, ze groeit fantastisch, is vrolijk (meestal dan) en in mijn ogen bijzonder slim.

Natuurlijk krijgt Lieve al veel langer vaste voeding dan andere kindjes, dus ik heb ook al veel meer aangeboden. Rond de 12 weken wilde ze niet meer drinken en zijn we in overleg met het consultatiebureau begonnen met de hapjes. Ons kind is eigenwijs en doet alles graag ietsje eerder dan andere babies (behalve zelf je fles vast houden, dat mag mama doen) ze houdt gewoon van eten!

Dus voor de anti suiker mama’s, doe lekker je ding. Mijn kind mag gewoon een koekje, slagroom, een danoontje, chocopasta, jam, een patatje met mayo en wat dan ook. Zo lang ik het met mate geef zal ze er niet slechter van worden, sterker nog…ze zal het gewoon gaan vinden en niet compleet los gaan als ze het ergens anders wel krijgt aangeboden. Want als dingen worden verboden, worden ze alleen maar aantrekkelijker.

Ze krijgt ook gewoon groente, fruit, brood en soms een hapje yoghurt omdat ik dat eet en mevrouwtje wil alles proeven. Zo heeft ze dus met haar bijna 8 maanden al olijven gegeten, gerookte vis, huzarensalade en bitterbal…zijn spruitjes lievelings en mango niet te eten. Ik bied alles aan en als ik ‘mjammie’ zeg gelooft zij dat ik gelijk heb 😉 Zo doet ze inmiddels echt niet moeilijk over een beetje peper, of andere pittige kruiden. Ze lust praktisch alles en dat is alleen maar fijn, nu leg ik de basis want als ze straks 2 is lust ze net als alle kinderen vast ook niks meer 😉 Ook is ze niet vaak ziek, en heeft zelden last van haar buik qua verstoppingen of diarree…ze zal wel net als wij een goed verteringssysteem hebben 🙂

Nee, ze heeft geen suiker nodig maar het is ook niet verboden om een broodje met Nutella te eten. Ze krijgt het niet elke dag, net zoals we niet elke dag patat en koek eten, alles met mate dan mogen ze ook gewoon af en toe een happy meal…want gelukkige kindjes betekent gelukkige ouders. Het is al uitdagend genoeg om ze in leven te houden 😉

Bonsje

Reacties zijn gesloten.