knolletjes (koolraap op z’n Urkers)

knolletjes (koolraap op z’n Urkers)

Ik ben opgegroeid op het voormalig eiland Urk en mijn moerstaal is dan ook het Urker dialect. Tot mijn 31e, toen ik in Harderwijk ging wonen heb ik niet geweten dat het Nederlandse woord voor knolletjes, koolraap is 😉 Ik praat dus lekker over knolletjes en mijn Urker volgers weten dan prima wat ik bedoel en de mensen van buiten Urk nu ook 🙂 Ik groeide op op de gezelligste buurt van Urk (in mijn beleving dan he) de Waaiershoek. Zo’n buurtje waar iedereen bij elkaar binnenloopt en kinderen samen opgroeien. Wij woonden op nummer 10 en op nummer 14 woonde buurvrouw P, ik was altijd zwaar gecharmeerd van buurvrouw P! Ze zong altijd en ze zag er altijd zo mooi uit! Haar en make up was helemaal up to date en ze rookte haar sigaretten zo elegant (als klein meisje wilde ik al gaan roken, omdat het bij buurvrouw P zo chique stond 😉 Inmiddels ben ik nu 6 jaar gestopt) Maar buurvrouw P kon ook superlekker koken! Regelmatig werd er bij niet lusten een bordje warm eten geruild met een bordje bij de buren. Zo komt het dat ik knolletjes lekker ben gaan vinden, mijn moe kan echt heerlijk koken maar haar knolletjes bliefde ik niet zo. De teleurstelling dat die patatjes uit de koelkast alweer geen patatjes bleken te zijn was altijd enorm 😉 De knolletjes van buurvrouw P daarentegen…die waren hemels! Haar geheim? Stroop en spekjes! Sindsdien maakt mijn moe ze ook met stroop en spekjes en ik nu dus ook. Mijn lieve ‘Mr’ van ‘de walle’ (niet urker) is dol op dit Urker kostje…het is zelfs zijn lievelings!

Wat heb je nodig voor 2 personen:

 • 400 gram koolraap (zakje voorgesneden)
 • 50 gram gerookte spekjes
 • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
 • flinke scheut stroop (ongeveer 3 eetlepels)
 • snufje zout
 • flinke snuf kaneel
 • snufje zwarte peper
 • snuf nootmuskaat

Hoe maak je het?

Eigenlijk is er geen kunst aan, je koopt de knolletjes natuurlijk al gesneden en voor de rest is het opzetten met alle ingrediënten en 200 ml water. Laat het aan de kook komen en zet dan je vuur laag, laat minimaal 45 minuten zachtjes koken tot je knolletjes gaar zijn. Ik kook ze het liefst wat langer…net als stoofpeertjes, ze worden er alleen maar lekkerder van 😉 Sommige groentjes horen doodgekookt te worden…

Als de knolletjes gaar zijn kan je ze nog wat aanmaken met een papje van maïzena om ze mooi te laten glanzen. Lekker met gehaktballen en gebakken aardappeltjes, niet gezond door alle suiker maar wel de zonde waard 🙂

Bonsje.

6 gedachten over “knolletjes (koolraap op z’n Urkers)

 1. ik ga het recept zoals aangegeven uitproberen
  maar zal regelmatig proeven of zo lang doorkoken mij wel bevalt ben heel erg van beetgaar

 2. Ik noemde het altijd varkensvoer en at ze niet bij mijn moeder. Echt de enige groente dus.

  En jij helpt me eraan herinneren dat ik ze weer eens moeten kopen. In Rotterdam noemen ze het ook knolletjes. Ik trok een wenkbrauw op bij de kooktijd. En ja, sommige groenten worden inderdaad lekkerder wanneer ze net iets langer – of doodgekookt – worden. Niet alle groente is rauw te kanen. Het kan zelfs ongezond zijn, net als rauwe boerenkool.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: