volkoren bananen-chocoladecake

volkoren bananen-chocoladecake

dsc_2926

Lekker voor in het weekend, even iets speciaals. Speciaal maar zoals jullie van mij gewend zijn wel weer uitermate gezond 😉 Cake maar geen cake, brood maar geen brood….iets wat er tussen in zit. Wel smakelijk, vol goede vezels en vitaminen en zonder geraffineerde suikers. Wat wil een mens nog meer? Chocola! Die wens is in dit bananenbroodje ook ruimschoots vervuld 😉

Wat heb je nodig:

  • 250 gram meel (ik gebruikte een mix van volkoren speltmeel en kastanjemeel)
  • 3 rijpe bananen
  • 4 eieren
  • 50 ml olie
  • 100 ml water
  • snufje zout
  • volle theelepel bakpoeder (of een half zakje)
  • merg van 1 vanillestokje
  • 30 gram cacao
  • 50 gram honing
  • 50 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker (voor de mensen die hier niet mee bezig zijn… pak gewoon witte en donkere basterdsuiker)
  • zacht fruit naar wens, ik had nog heel veel vijgen in de fruitschaal

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.

Prak de bananen en meng met de eieren, de olie, het water en de vanille.

Meng het meel met het zout en het bakpoeder, zorg dat je geen klontjes hebt dat is straks vies in je mooie cake 😉

Spatel het natte mengsel door het droge mengsel en roer goed door. Daarna giet je de helft van het beslag in de blender en meng je dit nog even snel met de cacao. Je hebt dus een licht en een donker beslag. Door het lichte beslag meng je de honing en door het donkere de donkere suiker. Dat levert straks een mooi kleurverschil op.

Doe het beslag om en om in een ingevette bakvorm (ik gebruik een siliconenvorm) en leg op de bovenkant je fruit. Pruimen zullen ook heerlijk zijn en die zijn nu volop verkrijgbaar.

Zet de cake in het midden van de oven op een rooster en laat in ongeveer 70 minuten gaar en goudbruin bakken. (check na een uur even met een prikker)

De cake laat je in de vorm volledig afkoelen voordat je hem lost, bananenbrood heeft dat op een of andere manier nodig om niet in stukken te breken 😉

Geniet er lekker van bij het ontbijt of ’s middags bij de koffie, het maakt niet uit… dit is altijd lekker.

Eet je het nou niet in een keer op… snij het dan in plakken en vries deze apart in, dan heb je altijd een lekkere snelle snack die wel superverantwoord is!

Eet smakelijk!

6 gedachten over “volkoren bananen-chocoladecake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: