body positivity

body positivity

Body Positivity…deze term zie ik de laatste jaren overal opduiken. Een tegengeluid voor de niet bestaande perfectie van het door de media gecreëerde beeld. Want we zijn met z’n allen vergeten hoe ‘normaal’ er uit ziet.

De eerste keer dat ik besefte dat het beeld van ‘normaal’ niet meer normaal was, was toen het oudste stiefje op 11 jarige leeftijd vertelde dat ze er niet uitzag. Mijn mond viel open van pure verbazing…’Hoe kom je daar nou bij?!’

Wat bleek…ze keek naar Nickelodeon met alle Amerikaanse tienerseries….Daaruit maakte zij op dat tienermeiden perfecte borsten, gladde pukkelloze huid en enorm veel haar zouden hebben. Toen ik probeerde uit te leggen dat het actrices zijn die vol in de make up zaten, haar extentions hebben en ook beslist geen 11 meer zijn, geloofde ze me niet. Want: op foto’s in tijdschriften zien ze er precies zo uit!

Het was de eerste keer dat ik besefte dat ons beeld van wat normaal is, is gecreëerd door de media. Het was ook de eerste keer dat ik besefte dat wij vrouwen een voorbeeldfunctie hebben naar onze pubermeiden… Wij horen te laten zien wat ‘normaal’ is….normaal is elk lijf zonder Photoshop, filters, haarstukken, kilo’s make up en ga zo door. Normaal is wat zonder al die hulpmiddelen te zien is.

Gelukkig hebben we nu een nieuwe beweging…Body positivity.

Al moet ik zeggen dat veel mensen daar in mijn beleving ook nogal in doorslaan…ineens is het normaal om in je blote kont online te staan, moet elke kont in stringbikini aan het zwembad liggen en moet iedereen zijn lichaam aan de wereld tonen…want het is allemaal normaal.

Ik ben het ermee eens dat elk lichaam mag zijn en normaal gevonden mag worden… Maar ik heb toch een kleine kanttekening 😉 Ook van een zogenaamd perfect slank lichaam hoef ik de ins en outs niet te zien. Iets met normen en waarden, niet alles hoeft geseksualiseerd te worden….hier hebben die 11 jarige meisjes die juist behoefte hebben aan Body Positivity helemaal niks mee! Zij zijn lekker preuts, zuinig op hun lijf en dat is meer dan normaal. We hoeven ze niet te leren dat zo uitdagend mogelijk zijn het nieuwe normaal is.

Toch is het ook goed dat we zien hoe een lichaam er onbewerkt uitziet…zodat we met z’n allen weer leren dat onbewerkt juist normaal is. Zodat we weer leren om van ons normale, onbewerkte lijf, zonder filters en fantastische make up, te houden.

Dankzij de Body Positive Influencers op Social Media ben ik zelf ook milder naar mezelf gaan kijken. Ik heb ontdekt waar ik leuke kleding kan vinden in mijn maat. Want jongens…ook maat 46 is normaal….al valt het dan buiten de maatschappelijk opgelegde norm van normaal. Ik heb ontdekt waar ik mooie lingerie kan krijgen, hoe ik mezelf leuk op kan maken zonder mijn hele gezicht weg te knoeien. Ik heb ontdekt dat ik ook normaal ben.

Want jouw normaal mag je helemaal zelf bepalen! Dat hoeft niemand anders voor jou te doen, niet de media, niet de onrealistisch slanke modellen die betaald worden om in die vorm te blijven.

Want dat is het…het is hun baan om het ‘perfecte plaatje’ te zijn. Ze krijgen dit niet cadeau…zo’n lijf is hard werken en soms ook gewoon honger lijden….

Ik weet niet of dit voor de gemiddelde vrouw hun ‘normaal’ kan zijn 😉

De gemiddelde vrouw heeft een baan, zorgt voor een kind, moet nog een uurtje in de week sporten en wil ook nog gezellig een wijntje drinken met een vriendin. De gemiddelde vrouw wil ook wel eens met haar man uit eten en naar de snackbar met de koters. De gemiddelde vrouw word niet betaald om ‘perfect’ te zijn. Ze dragen de sporen van hun zwangerschappen…

De gemiddelde vrouw krijgt na elke zwangerschap ook de vraag ‘ben je alweer op gewicht?’ Ik vind dit persoonlijk zo raar! Je draagt 9 maanden lang een kind in je lichaam…je geeft jezelf helemaal weg om dat kindje te laten groeien en dan moet je na de bevalling zo snel mogelijk weer het lijf terug hebben van het pubermeisje wat je ooit was. Dit is gewoon niet realistisch… na een zwangerschap ben je niet meer dat meisje, je bent een moeder! Je lichaam en jij hebben offers gebracht om het mooiste wonder te creëren…een nieuw mens <3

Een mens waarvoor je een voorbeeld zal zijn, een mens dat zijn/haar beeld van normaal van jou mee zal krijgen…

Zullen we gemiddeld eens perfect normaal gaan vinden?

Eén gedachte over “body positivity

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.
%d bloggers liken dit: