Heer in het verkeer…maar die vrouwen dan?

Heer in het verkeer…maar die vrouwen dan?

Wij wonen hier in Emmeloord aan een hele drukke doorgaande weg. Ik zie vanaf mijn bank regelmatig de meest levensgevaarlijke situaties, terwijl er keurig aan beide kanten van de weg een fietspad is, kiezen fietsers voor veilig en nemen de stoep. Hoe erg is het dan gesteld met de gemiddelde automobilist dat je in een normale straat als fietser niet meer op het fietspad durft?! Maar ja, zo is de stoep inmiddels voor voetgangers ook niet meer veilig vanwege de vele fietsers….

Dit allemaal doordat mensen 50 kilometer per uur rijden door een woonwijk wel langzaam vinden en snelheden bereiken van 80 kilometer per uur en de meest leipe inhaal acties uitvoeren…in onze straat, waar ook kinderen wonen en buitenspelen. Maar who cares joh! Als jij maar niet gefrustreerd in je auto iets in moet houden omdat er zo nodig een kind op het fietspad moet fietsen….

Maar van de week moest ik even op Urk zijn, iets ophalen in het nieuwste stukje Urk waar ik met mijn navigatie aan nog kans zie om 4 keer te verdwalen 😉

Ze zeggen wel eens dat als je op Urk kunt rijden, je overal kunt rijden. Want het is er een gekkenhuis in het verkeer en drukke steden als Amsterdam en Utrecht zijn veiliger 😉

Het was de tijd dat scholen uit komen en op een of andere manier worden mensen dan helemaal gek… Ik moest tijdens mijn half uurtje zoeken zeker 10 keer bot in de remmen vanwege agressieve dames achter het stuur van hun auto. Met mijn hart in mijn keel reed ik als een ouwe taart langs al die kinderen die hun best deden op hun fietsjes.

Want het waren zeer zeker niet de kinderen op de stoep en op het fietspad die gevaarlijk bezig waren. Ik verbaasde me zelfs over hun keurige weggedrag! Netjes omkijken, richting aangeven…kijken voor ze oversteken. Niet spelen op een zebra pad…echt ze zijn goed bezig.

In een nieuwe wijk waar met verkeersveiligheid enorm veel rekening is gehouden.

Fietspaden, zebrapaden, veel…heel veel drempels en bochtjes om de snelheid er uit te halen. Verkeersborden die vragen om tijdens schooltijden niet harder dan 10 km per uur te rijden langs de school…Voor mij als moeder heel logisch om mijn rijgedrag dan even iets aan te passen, iets langzamer te rijden en iets alerter te zijn op spelende kinderen. Kinderen die over willen steken, kinderen op de fiets. Ik blijf wel even achter ze hangen… Het zal je maar gebeuren dat je een kind aanrijd!

Mijn ergste nachtmerrie is dat Lieve aangereden word of dat ik zelf een kind aanrijd….

Maar blijkbaar waren veel moeders nogal haastig, ze moeten natuurlijk hun kind uit school halen en nog zorgen dat er eten klaar staat. Ik had dus wat last van bumperklevende moeders. Moeders die vol gas op een zebra pad aan knalden, niet remden voor overstekende kinderen. Moeders die fietsende kinderen op volle snelheid gingen inhalen, moeders die kinderen inhalen die duidelijk richting aangaven. Moeders die mij bij de school even snel inhaalden ondanks de verkeersborden.

Allemaal moeders die hopen dat hun kind veilig thuis komt….

Als al die moeders nou ook eens bedenken dat hun collega moeders ook hopen dat hun kind veilig deel kan nemen aan het verkeer. Waarom pas je je snelheid niet aan, waarom kijk je niet even bij dat zebrapad, waarom geef je een kind geen voorrang? Heb je zo verschrikkelijk veel haast dat het niet uitmaakt of je een kind onder de auto krijgt? Want het gaat een keer mis…

Dan komt er een kind niet meer thuis, of raakt er een kind gewond…omdat je zoveel haast had. Als je een kind aanrijd duurt het alleen wel iets langer voordat je thuis achter je warme bordje eten zit, samen met je kindjes aan tafel. De kindjes die gelukkig wel veilig thuis kwamen! Want gelukkig gaat het vaak net goed…

Gelukkig maar, gelukkig hebben veel kinderen een engeltje op hun schouders, want de volwassenen houden geen rekening met hun veiligheid. Zolang ze maar op tijd thuis zijn, dan rijden we wel met 50 kilometer per uur langs die school, die kinderen op de fiets, knallen we over dat zebrapad.

Maar houden we er ook rekening mee dat kinderen geen tot weinig besef hebben van gevaar? Dat kinderen impulsief handelen en zomaar achter een bal de weg op kunnen rennen? Houden we er rekening mee dat kinderen in groepjes naast elkaar fietsen en dan wel eens een gekke slinger kunnen maken?

Wij zijn de volwassenen,wij dragen de verantwoordelijkheid over al die jonge leventjes terwijl we onze auto besturen!

We zijn allemaal moeders, we hebben het allemaal druk, maar we hopen ook dat onze kinderen veilig thuis komen. Daar dragen we aan bij door ons gedrag in het verkeer even iets aan te passen…want wat is 5 minuten later op een mensenleven als je er je dierbare kinderen veilig mee houd?!

Bonsje

Reageren is niet mogelijk.
%d bloggers liken dit: