Banaan karamel taart

Banaan karamel taart

Laatst was mijn va jarig en hij vroeg mij om een taart te maken. Hij moest namelijk trakteren op zijn werk en op de School voor de zeevisvaart te Urk zijn ze dol op wat lekkers πŸ˜‰ Ik koos voor een banaantjestaart omdat mijn va sinds jaar en dag de bijnaam “de banaan” draagt. Op Urk krijgen veel mensen een bijnaam, het hoort een beetje bij de cultuur daar. Meestal zijn mensen niet zo gecharmeerd van de bijnaam die ze krijgen maar mijn va draagt zijn naam met trots, en dat terwijl het niet eens zijn eigen bijnaam is maar die van zijn jongste broertje. Omdat die 2 enorm op elkaar lijken is de naamsverwarring opgetreden en sindsdien heeft mijn va er met zijn dosis zelfspot en humor maar een grapje van gemaakt. Zo is hij president van zijn eigen bananenrepubliek, zijn huis in Tollebeek πŸ˜‰ en is hij dol op cadeautjes die met bananen te maken hebben. Banaantjes taart dus…. en aan de reacties die ik op facebook las, kon ik opmaken dat de taart in de smaak was gevallen. Voor alle niet collega’s van mijn va dus nu het recept.

Wat heb je nodig voor 10 personen:

 • 200 gram bloem
 • 2 eieren
 • 1 banaan
 • 200 gram suiker
 • 125 ml zonnebloemolie
 • 100 ml melk
 • 1 zakje bakpoeder
 • snuf zout
 • merg van een vanillestokje
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 100 gram bruine suiker
 • 25 gram roomboter
 • grof zeezout
 • 300 gram mascarpone
 • nog een banaan
 • 100 gram suiker
 • bananensnoepjes

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Pureer een banaan met de eieren, de olie en de melk. Meng in een andere kom de bloem met het zout, het bakpoeder, de vanille en de suiker. Roer met een spatel de het natte deel door het bloemmengsel tot het een mooi beslag is. Giet dit in een springvorm van 22 centimeter (wel met bakpapiertje en even invetten natuurlijk) en bak dit in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Laat de cake afkoelen op een rekje.

De karamel maak je door in een pannetje de gecondenseerde melk met de bruine suiker aan de kook te brengen. Laat zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren, het gaat namelijk best snel aan de zijkant van je pan vastzitten! Laat koken tot je merkt dat het dik en ‘fudgy’ begint te worden en roer er dan de boter en een fikse snuf grof zeezout door. Laat even afkoelen want het is zo heet als de hel en je wil geen brandwonden omdat je niet kon wachten om de karamel te proeven πŸ˜‰

Als de cake is afgekoeld snij je hem overdwars doormidden zodat je 2 ronde plakken krijgt. Besmeer de onderste plak met de karamel en leg de bovenkant er weer op.

De mascarpone klop je op met de suiker, de banaan prak je fijn en roer je door de mascarponecreme. Voor de mensen die goed met een spuitzak overweg kunnen…leef je uit om er wat moois van te maken πŸ˜‰ Ik heb de creme uitgesmeerd over de bovenkant van de taart en versierd met bananensnoepjes, je wil wel zien dat het een banaantjes taart is natuurlijk πŸ˜‰

Ik heb er niet aan gedacht om een mooiere foto te maken omdat ik niet had nagedacht over het feit dat zoveel mensen dit recept zouden willen hebben πŸ˜‰ Dit is de foto die ik in de familie whatsapp groep stuurde πŸ™‚ Gelukkig zag ik door deze foto ook nog op tijd dat ik een banaantje vergeten was πŸ˜‰

Eet smakelijk en heel veel bakplezier!

Bonsje.

8 gedachten over “Banaan karamel taart

 1. Oh, wat een grappig gebruik om een bijnaam te krijgen. Dan zou ik daar goed tussen passen! Tussen de Urkers. En banaan. Hoe kom je erop?! Het taartje oogt professioneel. πŸ˜‰

  1. Ik pas zelf niet zo goed tussen de Urkers πŸ˜‰ De banaan…mijn oom had een gele opel kadet, beige broek, gele trui en roodblond haar…. Zo kwam een slim pubermeidje met die naam πŸ˜‰

  1. vanillestokjes zijn verkrijgbaar bij elke supermarkt. Bij de kruiden…dit is echte vanille (de zwarte puntjes) i.p.v. essence. Je snijd het stokje open en schraapt dan met een mesje de zwarte zaadjes er uit.

 2. Ook deze ziet er weer geweldig uit, en ik lees uit het recept hoe erg jij ervan geniet om te bakken ! blijf zo doorgaan lieve bonsje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: