homemade falafel

homemade falafel

Al een jaar kom ik met enige regelmaat bij een Syrisch gezin over de vloer. Zij zijn gevlucht vanuit hun thuisland, moesten alles achterlaten om met gevaar voor eigen leven de reis naar veiligheid te maken. Ze kozen voor de onzekere veiligheid boven de zekere dood die hun in Syrië te wachten stond. Zij vroegen hulp bij het leren van de Nederlandse taal en ik voelde me geroepen omdat ik best een beetje redelijk Nederlands spreek en schrijf 😉 Eigenlijk voelde ik me meer geroepen vanuit het gevoel wat te willen betekenen voor deze mensen. Ik kan me namelijk niet voorstellen hoe het moet zijn om alles wat je kent achter te moeten laten. De rijkdom die je bezat,je huis, je familie, je werk, vrienden…. Zou ik het kunnen? Ik weet het niet… Ik ben geen moeder, moeders zullen alles doen om hun kinderen een veilige toekomst te bieden. Bij dit gezin werd ik met open armen ontvangen en al snel hoorde ik een beetje bij de familie. Vooroordelen die ik had over moslims (die had ik al bar weinig hoor 😉 ) verdwenen al snel als sneeuw voor de zon. Ik voelde me welkom en geliefd, geaccepteerd om wie ik ben. Daarom word ik ook zo nijdig als ik hoor dat de Islam een gevaar is voor Nederland. Ik denk dat terrorisme een gevaar is voor de wereld maar niet iedereen is terrorist. Regelmatig mag ik blijven mee-eten bij Aseem en Shirin en ik eet dan de lekkerste dingen! Kibbeh is een favoriet, bastilla vind ik zalig… maar het favoriete kostje van Aseem is falafel en dat is dan ook zijn specialiteit. Heerlijk vind ik het als hij falafel maakt en ik krijg ook altijd meer dan genoeg mee om nog een paar dagen van te eten 😉 Heerlijk vind ik ook de Arabische gastvrijheid, hun zorgzaamheid. Toen ik aan mijn schouder werd geopereerd vorig jaar hebben ze ook voor ’the Mr’ en mij gekookt! Vanuit Urk kwamen ze met de bus naar Emmeloord met schalen vol lekker eten! Mijn woonkamer werd meteen gestofzuigd en ik moest blijven zitten en eten 😉 Uiteindelijk was het zoveel dat ik moest delen met mijn familie! Je kan niet zeggen dat ze afgepast koken 😉 Aseems recept voor falafel heb ik hem niet kunnen ontfutselen maar ik ben na veel experimenteren met dit recept gekomen en ik vind het echt vet lekker! Bijna net zo lekker als die van Aseem 🙂

Wat heb je nodig voor ongeveer 4 personen:

  • 400 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 bosje koriander
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 4 eetlepels bloem
  • halve eetlepel gemalen komijn
  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

Eigenlijk is het heel makkelijk! Veel makkelijker dan ik altijd dacht en deed en faalde 😉

Was de kikkererwten goed en zet ze in ruim water (in een grote kom dus) 48 uur in de koelkast om te wellen. Je weet dus al een paar dagen van tevoren dat je falafel gaat eten 😉 Wat een blij vooruitzicht!

Op de dag dat je de falafel gaat bakken begin je ook een beetje op tijd. Je wil dat de falafelmassa een uurtje in de koelkast op kan stijven.

Doe alle ingrediënten voor de falafel in de keukenmachine en laaat dit draaien tot het gepureerd is. Het is misschien handig om eerst de ui met de knoflook en kruiden even fijn te laten draaien en daarna pas de rest toe te voegen. Het hoeft niet heel fijn gepureerd te worden want het is best lekker als er nog wat structuur in zit.

Zet even terug in de koelkast (je kan het nog wel 2 dagen in de koelkast bewaren tot je het gaat bakken)

Na een mislukt experiment met falafel durfde ik ze niet meer in de frituurpan te gooien 😉 Dus ik bakte ze in de koekenpan in een laagje olie van ongeveer 1 cm.

Maak met de hand balletjes van je falafelmengsel en vorm daar platte burgertjes van en bak deze in een laagje olie voor ongeveer 3 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin en krokant zijn. Als je aan de slanke lijn denkt kan dit ook in de oven maar dat is echt minder lekker!

Serveer de falafel in een wrap met sla, harissa, yoghurt en tahinipasta. Of eet ze zo, als snack met wat knoflooksaus maar je kan natuurlijk ook een lekkere salade maken met een dressing van yoghurt, tahini en harissa….. Falafel is zo veelzijdig als jij 🙂

Heerlijk een dagje zonder vlees is helemaal niet erg!

Eet smakelijk!

Vergeten jullie ook mijn win actie niet? 17 Maart kies ik een winnaar 🙂

 

 

4 gedachten over “homemade falafel

  1. Mooi geschreven Bons! Wat een wederzijdse liefde. Hoe mooi. Ik heb nooit falafel gegeten. Maar aangezien ik als alles eter kan worden bestempeld, gaat dit er vast wel in!

    1. mensen blijven mensen…ik heb een groot hart, soms zelfs te groot en ga ik aan mijn eigen grote hart ten onder 🙁

Laat een antwoord achter aan Bonsje Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: