Wij en Zij

Wij en Zij

Ik kom het steeds vaker tegen op social media ‘Nederland mijn Vaderland’, ‘Eigen volk eerst!’, ‘Wij steunen Geert’. Ook in mijn eigen omgeving zijn er mensen die steeds meer leven volgens het ‘Wij en Zij principe’. Ik schrik er een beetje van, want… ik ben een beetje bang voor mannen als Geert en Donald. Mannen die het ‘Wij en Zij’ gevoel voeden, het een Wij tegen Zij maken. Ik leef eigenlijk in angst omdat ik de gelijkenis zie met een man die de hele wereld overhoop hielp in zijn persoonlijke vete tegen ‘Zij’… destijds de Joden.

‘Wij’ hebben met elkaar afgesproken dat we dat nooit meer zouden laten gebeuren, elk jaar op 5 mei herdenken we dat. Maar ergens is het mis gegaan en zijn ‘Wij’ het vergeten…. Het is nu ook ‘Wij tegen Zij’.

Wat ik zie is angst… angst om onze eigen veiligheid kwijt te raken. Door de angst vergeten we onze menselijkheid, het feit dat ‘Zij’ ook maar gewoon mensen zijn. Mensen, die net als ‘Wij’ alleen maar veiligheid en zekerheid voor hun kinderen willen. Dat ze hun kinderen daarom meeslepen op een lange, onveilige reis naar ‘veiligheid’. Waar ‘Zij’ zich in vergist hebben is dat ‘Zij’ niet alleen bang zijn… ‘Wij’ zijn ook bang. Door angst ga je rare dingen doen, ga je van je af slaan…..

‘Ik’ ben niet zo’n zwart-wit denker meer… ‘Ik’ zie ook het grijze gebied. ‘Zij’ zijn niet allemaal terrorist of crimineel, ‘Zij’ zijn over het algemeen bange mensen, op zoek naar veiligheid. Sommige terroristen en criminelen maken hier dankbaar gebruik van en mengen zich tussen ‘Zij’… ‘Wij’ zijn daar bang voor, dat begrijp ‘Ik’.

Maar als ‘Ik’ voorzichtig opper datgene wat mijn grijze waarheid is, word er hard geschreeuwd door ‘Wij’. Mijn mening mag ik niet meer uiten. Want het is inmiddels ‘Wij tegen Zij’ en ‘Ik’ moet een kant kiezen….

‘Ik’ word er een beetje verdrietig van!

Want…

Als ‘Ik’ bij ‘Wij’ geen vrijheid van mening meer mag hebben…..

Zijn ‘Wij’ dan beter dan ‘Zij’ ?

Bonsje

5 gedachten over “Wij en Zij

  1. Super dat je het aandurft om hier een (mooie) post over te schrijven. Ik hoop dat we allemaal ooit terug “wij” worden! Rot fruit zit er overal, het heeft geen zin om de hele mand vervolgens af te keuren. Als er genoeg mensen zoals jij en ik zijn dan is er nog hoop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: