makkelijke taart van gekarameliseerde witlof met geitenkaas

makkelijke taart van gekarameliseerde witlof met geitenkaas

Ik hou van witlof, ’the Mr’ haat witlof…dit zorgt regelmatig voor een dilemma in de keuken. Want: ik wil dat hij blij is maar ik mis mijn witlof ๐Ÿ™ Ik blijf dus experimenteren met deze lekkere en gezonde groente zodat hij het wel wil eten. Dit werkte al eerder metย deze witlofsoepย , romige witlofsalade en gebakken witlof met suiker en balsamico. Ik had nog bladerdeeg in huis en lekkere geitenkaasbolletjes die gebruikt moesten worden en besloot dus om deze spannende taart met de witlof te maken. Het lijkt een beetje op een tarte tatin maar is veeeeeeeeeeeel makkelijker omdat ik niet van ingewikkeld hou ๐Ÿ˜‰ ‘The Mr’ heeft na wat argwanend gesnuffel toch even geproefd en tot mijn grote vreugde besloten dat hij als witlofhater dit toch wel heel lekker moest vinden ๐Ÿ™‚ Weer winst voor team witloflover in dit huis!

Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 500 gram witlof
  • 4 plakjes bladerdeeg of deeg voor hartige taart
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • half eetlepeltje gedroogde tijm
  • half theelepeltje grof zeezout
  • 100 gram geitenkaas
  • eventueel mooie rauwe ham
  • bakvorm van 20 cm

Hoe maak je het?

Kook de witlof even voor, je doet gewoon de hele witlof in een pan met water, breng het aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Giet af en laat afkoelen tot je het kan aanraken zonder je vingers te branden ๐Ÿ˜‰

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smeer de bakvorm in met de roomboter en strooi de bruine suiker met de tijm en het zeezout over de bodem.

Snij de hele witlof doormidden, verwijder de bittere kern en leg het even op een schone theedoek om goed uit te lekken.

Daarna leg je de witlof met de platte kant naar beneden op de bruine suiker.

‘The Mr’ vroeg of ik de stappen die ik maak tijdens het koken duidelijk wil omschrijven, dus speciaal voor Michel…..

Verwijder de plastic laagjes van het bladerdeeg, leg de plakjes op elkaar en rol deze uit tot een grote plak. Dit gaat makkelijk als je het tussen 2 vellen bakpapier doet.

Nu leg je de uitgerolde plak bladerdeeg over de witlof en stop je de randjes van het deeg goed in onder de zijkantjes van de witlof zodat het helemaal bedekt en ingepakt is.

Zet je bakvorm met inhoud op het rooster van de oven en bak in het midden van de hete oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en knapperig. Als je deeg te donker word kan je er wat aluminiumfolie overheen leggen.

Als je taart gaar en mooi is, leg je een bord over de bakvorm en keer je de hele handel in een keer om zodat de bodem op het bord ligt en de witlof bovenop. Verdeel de geitenkaas over de taart en als je het lekker vind nog wat plakjes ham die je uit elkaar plukt voor het mooie ๐Ÿ˜‰

Zelfs mijn grote witlofhatende man vind dit dus echt lekker ๐Ÿ™‚

Eet smakelijk!

9 gedachten over “makkelijke taart van gekarameliseerde witlof met geitenkaas

  1. Ik ben ook gek op witlof! Meestal eten wij het als salade of met ham en boursin uit de oven, maar deze variant lijkt me ook heerlijk! Ik ga ‘m van de week proberen!!

Laat een antwoord achter aan Bonsje Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: