Kerstbrood
Wat mag er nou niet ontbreken bij kerst? Een kerststol natuurlijk! Heerlijk met een grote mok warme chocolademelk en lekker dik roomboter er op 🙂 Dit jaar maak ik mijn eigen Kerstbrood, omdat het goedkoper is dan zo’n fabrieksstol en het leuk is om te doen. Je bepaalt namelijk lekker helemaal zelf wat je er in doet 😉 Baas in je eigen keuken en over je eigen kerstbrood. Ik ben al druk bezig met kerstkoken, kerstboodschappen en receptjes bedenken voor mijn amuses die ik dit jaar ga maken. Met zulke dagen loopt mijn hoofd over van goede ideeën, ik vind het niet erg om 3 euro voor een bakje eetbare bloemen te betalen en ik koop de meest achterlijke dingen 😉 Heerlijk die aanloop naar kerst!
Wat heb je nodig:
- 400 gram bloem
- 210 ml melk (lauwwarm)
- 40 gram suiker
- 5 gram zout
- 1 zakje gist
- 60 gram boter
- 1 ei
- 75 gram noten (ik gebruikte walnoten en hazelnoten)
- 150 gram gedroogd fruit zoals: krenten, rozijnen, cranberries, dadel, sucade….. (ik gebruikte cranberries en sucade)
- 1 pakje amandelspijs
- 1 eiwit
- sap van een halve citroen
- 100 gram witte chocolade
- 50 ml room
Hoe maak je het?
Meng de bloem met het gist, de suiker en het zout. Snij de boter in kleine blokjes, meng de melk met het ei. Kneed nu alles met elkaar tot een soepel deeg, ik doe dit natuurlijk met de keukenmachine 😉 Het deeg zal wat plakkerig zijn, het is heel zacht!
Bestuif je aanrechtblad met bloem zodat het deeg niet blijft plakken, laat het deeg op je bebloemde aanrechtblad vallen en maak er een rechthoekige lap van. (ik smeer mijn handen even in met wat olie, dan plakt het niet zo) Verdeel de noten en vruchten over de deeglap en kneed deze dan door je deegje heen door het een paar keer goed dubbel te vouwen.
Maak een bal van je deeg en leg dit in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat ongeveer 45 minuten rijzen.
Meng het amandelspijs met het eiwit en het citroensap. (ik gebruik weer mijn keukenmachine)
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
Leg het deeg weer op je aanrecht, maak er een ovaal van en druk met de deegroller een kuil in het deeg, iets onder het midden. Draai het spijs tot een worst en leg deze in de deuk, vouw nu het deeg over het spijs heen. Leg je gevormde kerstbrood op een bakplaat met een bakpapiertje er onder. Dek weer af met plasticfolie en laat nog 30 minuten rusten.
Daarna mag het brood in de oven!
Besmeer het eventueel eerst met wat gesmolten boter en bak het daarna in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
Laat het afkoelen op een rooster.
Breng de room aan de kook en zet daarna het vuur uit, doe de witte chocolade in stukjes bij de hete room en roer tot het gesmolten is. Laat iets afkoelen en laat het dan over de afgekoelde stol lopen.
Geniet met kerst 🙂
2 gedachten over “Kerstbrood”
Dit soort recepten zie ik niet veel, thanks!!
Oh dat is leuk! Ik dacht eigenlijk dat iedereen wel kerstbrood maakte (de foodbloggers dan 😉 ) You are welcome darling!