
Moussaka
Ooit, in een grijs verleden ben ik eens op vakantie geweest in Griekenland. Met een hele groep jongeren maakten we een rondreis in de voetsporen van Paulus (die uit de bijbel). Nou ben ik niet heel kieskeurig maar ik heb ongeveer 2 weken op McDonalds geleefd!!! Bijna alles in Griekenland vond ik smerig 🙁 Droog vlees, vooral veel vlees en elke dag dezelfde griekse salade met heel veel ui…. Daarom zal ik ook niet snel uit eten gaan bij een grieks restaurant 😉 Maar 2 dingen konden mijn goedkeuring wegdragen, Moussaka en de gesmoorde halve kippetjes in tomatensaus met orzo. Moussaka maak ik niet heel vaak maar ik vind het wel heel lekker, de smeuïgheid en de stevige smaak bevalt me enorm. Omdat ik me bij de groenteboer weer had laten verleiden tot het kopen van zo’n schitterende paarse rakker (aubergine) en 3 kilo overrijpe tomaten, was dit hét moment voor moussaka 😉 Mijn versie zal beslist geen goedkeuring krijgen van een echte griek, ik heb namelijk nooit een officieel recept opgezocht 😉 Ik heb gewoon wat bij elkaar gegooid wat lijkt op de moussaka die ik in Griekenland at, ik vind het lekker en daarom dit receptje van mij 🙂
Voor 4 personen.
Wat heb je nodig:
- 500 gram rundergehakt
- 500 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 1 grote aubergine
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 laurierblaadjes
- 30 gram boter
- 2 eetlepels bloem
- 500 ml melk
- peper, zout en nootmuskaat
- eventueel wat geraspte kaas voor de bovenkant
Hoe maak je het?
Het kost wel even wat tijd, dus een ideaal weekend gerechtje 🙂
Bak het gehakt rul in een ruime pan, dit kan zonder boter of olie want het gehakt bevat vet genoeg.
snij de ui en de knoflook fijn en bak samen met het gehakt glazig. Kruid dit alvast met wat peper, zout en oregano. Doe het blik tomatenblokjes en 1 laurierblaadje erbij en laat even een half uurtje lekker pruttelen op laag vuur.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de aubergine in plakken van ongeveer een halve centimeter dik, bestrooi deze met wat zout en laat tien minuutjes staan. Daarna dep je ze droog met een keukenpapiertje. Maak een grillpan heet en grill de aubergine aan beide kanten, tot ze een leuk streepje hebben. Omdat de grillpan zo heet is gebruik ik weer geen olie, we letten hier wat op de lijn 😉
Nu ga je een bechamelsaus maken.
Hiervoor smelt je de boter in een sauspannetje en daar bak je de twee eetlepels bloem even in aan. Zodra de bloem begint te kleuren, doe je in een keer alle melk erbij. Roer met een garde tot alle klontjes zijn verdwenen en de saus dikker begint te worden. Doe het tweede laurierblaadje er bij en laat even 5 minuten koken.
Nu kan je de ovenschotel op gaan bouwen 🙂 Dit vind ik altijd een leuk klusje 🙂
In een ruime ovenschaal verdeel je eerst de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Dit bedek je met een laagje van de gehaktsaus. Daarboven op leg je de plakken aubergine, bedek met de rest van de gehaktsaus. Verdeel hierover de rest van de aardappeltjes en giet hier de bechamelsaus overheen. Vergeet niet om de laurierblaadjes uit de saus te vissen!!!
Strooi eventueel nog wat geraspte kaas over de schotel en bak deze in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten, goudbruin en bubbelend heet 🙂
Een beetje liefde op je bord in het weekend 😉
Eet smakelijk!
Eén gedachte over “ Moussaka”
Ik vind mousaka heerlijk maar heb het nooit zelf gemaakt omdat ik niet van die knorr kant en klaar pakken hou! Deze ga ik zeker een keer maken! Heerlijk.