Schol’lasagne’

Schol’lasagne’

In Nederland eten we maar weinig vis, door het voedingscentrum word aangeraden om 2 keer per week vis te eten.  Als geboren en getogen Urkse dame heb ik hier natuurlijk wel wat over te vertellen 😉 Nederland heeft de Pangasius en de Tilapia filet omarmd, we laten ons massaal bedotten door de grote massa industrie. Wij denken hiermee heel gezond bezig te zijn, lekker vers tilapiafiletje uit de koeling bij de super. Nou mensen, als voormalig werknemer in de visindustrie kan ik jullie vertellen dat er in dit land beslist géén verse tilapia filet te verkrijgen is! Het word allemaal stijfbevroren aangevoerd met het vliegtuig vanuit Vietnam. Duizenden kilometers legt dit visje af om op ons bord terecht te komen. Over de productie van dit visje hebben we allemaal genoeg gelezen denk ik? Heel fris is het allemaal niet 😉 In de tussentijd zijn we vergeten dat wij een eigen vissersvloot hebben. Verse vangst van eigen zee, dat betekent dus dat je echt een vers visje krijgt als je kiest voor Noordzeevis. De schol is een vergeten visje en dat is vet jammer! Het is namelijk een heerlijke, zachte en smakelijke vis die zeer veelzijdig te gebruiken is. Ook is het goed voor onze eigen economie om vis van onze eigen vissers te eten. Productie en verwerking vind immers plaats in ons eigen kleine kikkerlandje. Zo houden we mensen aan het werk en het geld dat hiermee verdient word, word ook weer in onze eigen economie gestopt. Ook als het over dierenleed gaat is Nederlandse vis een juiste keus. De vissers investeren voortdurend in nieuwe vangsttechnieken die onnodig stress en pijn voor het dier vermijden. Het visje heeft zijn leven lang in de vrije natuur mogen zwemmen en heeft dus niet geleden onder een bestaan in een vies kweekmeer. Deze gezonde, stressvrije vis hoeft niet volgestopt te worden met antibiotica. Ze vreten elkaar niet op en er is ruimte genoeg in de zee. Tot zover mijn gloedvolle betoog om te kiezen voor Hollandse visserij 😉 Deze week heeft de Lidl (no spon) scholfilet in de aanbieding, of ga eens naar de visboer in de buurt. Deze man moet ook kunnen leven en ik weet zeker dat de plaatselijke visboer echt blij word als we met z’n allen weer kiezen voor Nederlandse visserij. Om jullie te inspireren heb ik een lekker recept met schol klaargemaakt.

Voor 2 á 3 personen.

Wat heb je nodig:

  • 400 gram scholfilet
  • 1 courgette of koolrabi (groenten met een zachte smaak)
  • 100 gram tomaat
  • 1 flinke ui
  • 2 tenen knoflook
  • 400 ml melk
  • 100 ml witte droge wijn
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • snuf cayennepeper
  • snuf nootmuskaat
  • 20 gram geraspte parmezaanse kaas
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

Als je bevroren vis hebt, laat het dan rustig ontdooien in de koelkast. Bij verse vis… no worries, die kan je meteen gebruiken 😉

Snij je courgette of koolrabi in flinterdunne plakken.

De ui en de knoflook snij je ook superfijn.

Laat in een pan de boter smelten en fruit daarin de ui en de knoflook glazig. Laat het vooral niet bruin worden! Je maakt een mooie blanke saus voor de scholletjes.

Doe de 2 eetlepels bloem, de cayennepeper en de nootmuskaat bij de uitjes in de pan en laat eventjes meebakken om de bloem te garen.

Als de bloem gaar is (het laat dan los van de bodem) doe je in een keer de melk en de witte wijn erbij. Blijf voorzichtig roeren tot je een mooie gladde saus krijgt. Deze maak je op smaak met de mosterd en peper en zout. Laat 5 minuutjes zachtjes doorkoken en zet dan het vuur uit.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Neem een mooie ovenschaal en vet deze lichtjes in met wat olie. Je hebt maar een klein schaaltje nodig.

Doe eerst een klein laagje saus op de bodem en bedek deze met de scholfilet (2 of 3 kleintjes). Bedek dit met een laagje saus. Nu leg je de plakjes groenten in de schaal, bedek deze met de resterende scholfiletjes en dek af met de rest van de saus.

Snij de tomaat in plakken of, als je kleine tomaatjes hebt doormidden en leg deze bovenop de ovenschotel. Maak af met de geraspte kaas.

Laat in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar worden en zet om een mooi bruin korstje te krijgen, de laatste 5 minuutjes nog even de grill aan.

Serveer met een lekkere salade of gebakken aardappeltjes.

Ik hoop dat ik jullie een beetje enthousiast kan krijgen om de Nederlandse visserij en je eigen gezondheid een boost te geven. Eet meer vis, maar wel vis van eigen visserij!

Bonsje.

 

8 gedachten over “Schol’lasagne’

    1. Ik koop vis vers aan de markt, maar ik zit er ook wel dichtbij. Krijg ook regelmatig gratis schol of kabeljauw :)Deze scholletjes kreeg ik van mijn vader, in ruil voor een blogje 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: