
snijbonen stamppot met varkenshaas in romige uienjus.
Ik hou enorm van de normale Hollandse pot. Stamppotjes, snert, rookworst…het gaat er allemaal met smaak in! Wel wil ik van mijn maaltijd altijd iets bijzonders maken, ik vind het saai om altijd alles hetzelfde klaar te maken. Snijboontjes ben ik dol op en mijn groenteboer op de markt had ze deze week in de aanbieding, een grote zak vol voor maar anderhalve euro! Dan eten wij natuurlijk snijbonen 😉 Omdat ik mezelf ken, heb ik er maar een stamppotje van gemaakt. Gekookte aardappeltjes met jus zijn namelijk niet zo mijn ding. Ik bak ze dan altijd lekker op en eet er een dikke klodder mayonaise bij, mayonaise is mijn grote liefde 😉 Dit is niet zo tof voor de lijn en aangezien de lijn zich in stijgende staat bevind… stamppot dus. Lekker met een rosé varkenshaasje en verrukkelijke jus. Geen jus uit een zakje en ook geen jus zoals je dat kent (bakvet van het vlees) maar een heerlijk romige saus. Het was me toch een partij lekker! en ook weer snel klaar 😉 Dit receptje is voor 2 personen…
Wat heb je nodig:
- 500 gram kruimige aardappels
- 400 gram snijbonen
- 1 bouillonblokje (rund)
- 1 lange varkenshaas á 250 gram
- 2 uien (middelmaatje, heb je een grote gebruik er dan 1)
- 1 glas witte wijn
- 50 gram rookspekjes of bacon
- 100 ml kookroom
- halve eetlepel grove mosterd
- 2 eetlepels boter (liefst echte)
- Peper, snuf nootmuskaat, zout
Hoe maak je het?
Schil de aardappels en snij in stukken. De snijbonen snij je in stukken van ongeveer anderhalve centimeter breed. Doe dit samen in een pan met water tot het half onder staat, doe het bouillonblokje erbij en kook gaar. Giet af en bewaar wat van het kookvocht. Stamp met behulp van een eetlepel boter en wat kookvocht tot een smeuïge stamppot. Maak op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel nog wat zout.
Als de groenten staan te koken kan je aan de slag met de lekkere jus.
Snij het varkenshaasje in de lengte door, zodat je 2 lange halve varkenshaasjes krijgt. Kruidt met peper en zout en bak in een eetlepel boter snel om en om bruin. Haal ze uit de pan en leg ze even opzij.
Voor de jus, snijdt je de uien in dunne halve ringen. Bak in het achtergebleven vet van de varkenshaasjes de spekjes lekker bruin. Daarna bak je de uien even mee, als deze bruin en zacht zijn bak je de mosterd snel mee en blus je het af met de witte wijn. Dit laat je even inkoken tot je ongeveer de helft van het vocht over hebt. Roer dan de kookroom erbij en maak het op smaak met peper en zout. Leg de varkenshaasjes er weer in en laat nog 5 minuutjes zachtjes pruttelen.
Om te serveren schep je een lekkere berg stamppot op je bord, leg je varkenshaasje daar bovenop en schep de lekkere jus er overheen.
Eet smakelijk!
3 gedachten over “snijbonen stamppot met varkenshaas in romige uienjus.”
Stamppot is inderdaad erg lekker. En nu ik in mijn pauze met een knorrende maag op de bank lig, begint het toch te kriebelen…
Snel een boterham!
Ik ben niet gek op snijbonen maar de saus ga ik zeker maken!