Cheesecake met gezouten karamel

Cheesecake met gezouten karamel

dsc_3271a

Zo, dat was me het weekendje wel! We vierden de verjaardag van mijn jongste stiefje. Een huis vol visite en gezelligheid, lieve mensen en natuurlijk gebak! Zelfgebakken zalige zoetigheden, ik had 2 soorten gemaakt maar deze cheesecake vond ik zelf wel het allerlekkerst πŸ˜‰ Alyssa, mijn kleine meisje is alweer 9!!! Nog maar zo kort geleden leerde ik een leuk peutertje met 2 staartjes kennen, die ongelooflijk haar best deed om mijn haar nog langer te kammen πŸ˜‰ Omdat zij nog zo klein was heeft ze mij gewoon geaccepteerd als de nieuwe partner van papa, ik hoorde er meteen bij πŸ™‚ Ik heb haar leren kennen en begrijpen, we houden van elkaar. Mijn heerlijke knuffelkontje, want zelfs nu ze al wel 9 jaar is blijft ze lekker knuffelen πŸ˜‰ We hebben haar kunnen verwennen met haar eerste naaimachine (nu zal ik het zelf ook moeten leren) Na het grote mensenfeestje hebben we lekker frituurvoer gegeten en op de bank gehangen. Zondagochtend moesten de dametjes alweer vroeg hun bed uit, want bij mama moest ook feest worden gevierd πŸ™‚ Om half 11 werden ze dus afgeleverd in Almere bij mama. Wij reden door naar de oma van Michel en daarna besloten we spontaan even naar Utrecht te gaan πŸ™‚ Lekker gewinkeld bij Lush en in een leuk burgerzaakje, de lekkerste burger ever gegeten! Daar kan een zekere keten met gouden bogen nog wel wat van leren πŸ˜‰ Anyway… jullie zitten vast al lang te wachten op mijn receptje en hier komt het hoor!

Wat heb je nodig:

 • 220 gram lekkere chocoladekoekjes (ik had oreo, en daar zat per ongeluk 220 gram in dus dat houden we aan in dit recept)
 • 50 gram gesmolten boter
 • 500 gram roomkaas (monchou)
 • 200 gram creme fraiche
 • 2 hele eieren en 2 dooiers
 • sap van een halve citroen
 • 100 gram suiker
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
 • flinke snuf grof zeezout

Hoe maak je het?

Ik heb er een plaattaart van gemaakt omdat ik mooie vierkantjes wilde snijden, natuurlijk houd niets jou tegen om een springvorm in welke vorm dan ook te gebruiken πŸ˜‰

Bekleed eerst je taartvorm met bakpapier zodat je taart straks niet vastplakt aan de bodem.

Verkruimel daarna de koekjes tot fijn kruim en meng met de gesmolten boter. Druk deze koekjesbodem goed stevig in de bodem van je taartvorm en zet het dan in de koelkast om stevig te worden.

Doe de gecondenseerde melk met de bruine suiker in een steelpannetje en laat het aan de kook komen. Zodra het kookt zet je het vuur laag en loop er vooral niet bij weg! Het is heel belangrijk om te blijven roeren, het kristaliseert namelijk heel snel en dat is niet lekker πŸ™ Laat zachtjes pruttelen tot je denkt dat het dik genoeg is en dat zie je snel genoeg πŸ˜‰ Roer en dan een flinke snuf grof zeezout door en laat even staan tot je het gaat gebruiken.

Mix de roomkaas met de creme fraiche, de suiker, het citroensap, de eieren en de eetlepel bloem tot een gladde massa.

Neem nu je taartvorm uit de koelkast en laat het heerlijk lobbige roomkaasmengsel bovenop de koekjesbodem glijden. Strijk dit glad met een spatel en laat dan telkens een eetlepel van je gezouten karamel er in vallen. Met een mesje trek je de blobjes karamel een beetje door de hele taart heen, wees wel voorzichtig want je wil je bodem niet beschadigen. Zo krijg je overal een beetje van de heerlijke karamel πŸ™‚

Zet je taart in het midden van de oven en zet deze op 120 graden hete lucht. Het is bij gebak wel belangrijk om het op het rooster te bakken, zo kan de hitte ook goed bij de onderkant van je taart komen. Bak de taart in 60 minuten gaar, het kan na deze baktijd lijken of je taart nog wat zacht is maar dat komt echt goed. Laat in een dicht oven afkoelen en zet daarna nog een paar uur in de koelkast om op te stijven.

Geniet van dit heerlijke baksel zoals wij dat ook hebben gedaan πŸ™‚

 

12 gedachten over “Cheesecake met gezouten karamel

 1. Deze lijkt me echt top!! Vrijdag american ‘high tea’ party.. zat aan brownie te denken, maar denk dat ik deze ook ga doen..

 2. Klinkt goed, ik krijg over twee weken eters en wil dan een lekker dessert maken. Maar dit is eigenlijk geen dessert zit ik me net te bedenken…..maar het klinkt zo lekker! Hahaha

 3. Hoi Mery, ik zou dan gewoon rond de 100 graden aanhouden, het is iig belangrijk dat de temperatuur vrij laag blijft. Fijn he! ik ben ook blij met mijn meiden πŸ™‚

 4. Deze ga ik zeker proberen ,maar 120gr hete lucht heb ik niet ,op hoeveel graden bij en elektricie oven is dat dan,fijn dat je stiefdochter zo gek met is moet je koesteren .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: