tomaten-paprikasoep met ballen!

tomaten-paprikasoep met ballen!

dsc_2923

Het is warm in Nederland! Lekker zo’n nazomer, maar met dat warme weer heb ik niet zoveel zin in warme maaltijden. Salades en soepjes gaat mijn voorkeur naar uit 🙂 Goed om mijn hartige trek te stillen maar niet zo supermachtig. Ik heb gewoon geen zin in aardappels met groentjes en vlees. Nou moet ik natuurlijk wel voldoende groenten eten en dan is soep ideaal! Bomvol groenten maar makkelijk eten, ik hou er van 🙂 Dit recept zal zeker in de smaak vallen, zelfs ‘the Mr’ die niet zo van de tomatensoep is, lepelde tevreden een kom leeg, samen met het broodje ‘caprese’ vond hij het een heerlijke maaltijd.

Wat heb je nodig:

 • 1,5 á 2 kilo tomaten
 • 3 rode paprikas (heb je geen zin om zelf paprika te grillen, koop dan een pot gegrilde paprika’s bij lidl)
 • 300 gram rundergehakt
 • 700 ml runderbouillon
 • 2 blaadjes laurier
 • 2 tenen knoflook
 • maggikruid
 • foelie
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • 1 theelepel suiker
 • oregano
 • 2 eetlepels paneermeel
 • zout en peper

Hoe maak je het?

Begin met het draaien van de balletjes, dit vind ik een rotklusje dus dat wil ik dan maar gedaan hebben 😛 Ik maak het gehakt op smaak met wat peper, zout, oregano en het paneermeel. Draai kleine balletjes en zet deze in de koelkast tot je ze nodig hebt.

Ontvel de tomaten door het kontje met een mesje in te kruisen. Laat ze een minuutje zwemmen in kokend water en doe ze dan in een kom met ijskoud water. Je kan het velletje er dan makkelijk af peuteren. Ik haal ook het stukje waar het kroontje zat er met een mesje even uit, dit is namelijk best hard.

Leg de paprika’s doormidden gesneden op een bakplaat en leg ze onder de hete grill tot hun velletje zwart is. Als het velletje zwart is haal je ze uit de oven en leg je ze in een schaal , afgedekt met plasticfolie. Zodra ze afgekoeld zijn kan je het velletje er makkelijk afpeuteren. Als je gegrilde paprika’s hebt gekocht, sla je deze stap uiteraard over!

Snij de tomaten in stukken en zet ze op met de bouillon, de laurier, knoflook, maggikruid en de foelie. Gebruik zoveel van deze kruiden als je lekker vind. Laat alles lekker kapotkoken, dit duurt wel eventjes.

Als de tomaten gaar zijn, vis je de kruiden voorzichtig met een lepel uit de soep (gooi maar gewoon weg) Doe de gegrilde paprika erbij en pureer met de staafmixer. Vind je de zaadjes van de tomaten maar niks, druk de soep dan even door een zeef. Dat is een kleine moeite maar geeft veel voldoening 😉

Doe nu de balletjes bij de soep in en laat deze in een kwartiertje gaar worden. Maak de soep op smaak met de witte wijn azijn, de suiker en wat peper en zout naar smaak.

Omdat wij van dikke soep houden heb ik de soep nog wat gebonden met maïzena, dit is natuurlijk naar eigen inzicht en smaak.

Erbij heb ik een lekker broodje afgebakken met tomaten, mozzarella en pesto. Dit was wel een hele fijne combi 🙂

Eet smakelijk van je zelfgemaakte, verse soep!

2 gedachten over “tomaten-paprikasoep met ballen!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: