zelf bouillon maken

zelf bouillon maken

DSC_1857

Een van mijn fijnste aankopen is toch wel mijn slowcooker! Alles wat lekker veel tijd nodig heeft kan ik hier in kwijt, zonder me druk te maken. Ik kan gewoon op pad en mijn eten gaat vanzelf. Ook is deze ideaal om zelf bouillon te trekken! Want botten die je overhoud nadat je kip hebt gegeten, hoef je niet weg te gooien! Deze botten bevatten nog zoveel smaak, hier trek je makkelijk een supergezonde bouillon van die veel lekkerder en minder zout is dan je met een blokje ooit voor elkaar krijgt. Ik vries de bouillon die ik maak in, in ijsblokjeszakken. Dan heb ik altijd een voorraadje en kan ik handig doseren ๐Ÿ™‚ Bouillon maken is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd, het is goedkoper en gezonder dan de zoute blokjes. Die botten zou je anders toch al weggooien, dus probeer het eens gewoon ๐Ÿ˜‰

Wat heb je nodig:

  • Het karkas van een hele kip (eigenlijk kan je alle botten gebruiken maar ik had nu kip)
  • Groenten zoals ui, knoflook, prei en wortel
  • kruiden zoals peterselie, maggiplant, kardemompeul, laurier en peperkorrels
  • een theelepel zout
  • 2,5 liter koud water

Hoe maak je het?

Dat is super eenvoudig! Je legt de groenten en kruiden onder in je pan, de botten er op en dan giet je het koude water erbij. Zet je slowcooker aan en laat maar pruttelen voor een dagje ofzo. Heb je nou geen slowcooker, dan kan je alsnog zelf bouillon maken hoor! Gebruik dan gewoon een soeppan en zet die op je kleinste gaspitje en gebruik dan een vlamverdeler ๐Ÿ˜‰

Na een tijdje zie je dat er bruinig schuim op je bouillon begint te drijven (ieuw) Dit moeten we dus niet hebben! Schep dit met een zeefje van je bouillon af, anders krijg je geen mooie heldere bouillon. Controleer regelmatig en blijf afscheppen tot het niet meer tevoorschijn komt. Dit is eigenlijk het moeilijkste van het zelf bouillon maken ๐Ÿ˜‰

DSC_1859

Je ziet op de foto hierboven, aan de randjes van de pan het schuimende eiwit, maar ook dat de bouillon al kleur begint te krijgen.

Het is echt belangrijk dat je de tijd neemt om de bouillon te trekken, dit komt de smaak ten goede en je haalt echt alles uit de botten en de groenten qua smaak! Dit is een mooi klusje voor regenachtige dagen. ย Na een uur of 12 pruttelen is je bouillon klaar om te zeven. Proef eerst even met een schone lepel of je hem zout genoeg vind. (ik vond een theelepel voldoende omdat de smaak zo krachtig was) Zout kan je altijd nog toevoegen.

DSC_1861

Neem een grote soeppan, een zeef met daarin een schone kaasdoek of theedoek en een schaaltje voor je ‘afval’. Vis met een schuimspaan de grootste stukken uit de bouillon en giet de bouillon vervolgens door de doek. Zo word de bouillon mooi helder en zonder vieze stukjes. De groenten, kruiden en botten kan je weggooien, deze hebben hun werk gedaan ๐Ÿ™‚

DSC_1863

Als alles goed door de kaasdoek is gezeefd hou je een pan vol mooie, krachtige bouillon over. Deze is heerlijk om soep mee te maken, sausen en jus op smaak te brengen of om gewoon op te drinken als je, je zwakjes voelt.

DSC_1864

Ik vries het in en gebruik het op momenten dat het me uitkomt ๐Ÿ™‚

DSC_1866

Gaan jullie dit ook eens proberen? Het is zoveel lekkerder en gezonder dan de potten in de supermarkt of de blokjes. Plus dat je de botjes van de kip een bestemming geeft, die oude winterwortel en zachte ui hebben zo ook nog een doel (no waste). Ik vind het zeker de moeite waard om dit zelf te maken, ik vries ook gewoon alle karkassen in om later bouillon van te maken. Want ik heb niet altijd tijd voor bouillon op het moment dat ik botjes heb ๐Ÿ˜‰

Give it a try!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: