Andijviestamp van mijn moeder.

Andijviestamp van mijn moeder.

Zoals jullie wel weten hebben Michel en ik een paar weken bij mijn mams mogen eten. Dit was makkelijker want ik kon nog niets en dan hoefde Michel als hij om 6 uur thuis kwam, niet eerst nog de keuken in om wanhopig gestressed iets op tafel te krijgen 😉 De arme schat is zo bang voor koken :P. Het was gezellig en heerlijk bij mijn ouders aan tafel, we zijn echt ontzettend verwend met culinaire hoogstandjes. Maar het allerlekkerst vond ik toch wel gewoon de stamppot rauwe andijvie! Weer even net als vroeger toen ik hier wel 3 bordjes van weg kon schuiven, met een gehaktbal zoals alleen mijn moe hem kan draaien 🙂 Nu het toch weer herfstig is geworden buiten, kunnen we net zo goed ook weer een bordje ‘stimpstamp’ eten toch? Het receptje van de stamppot deel ik even met jullie 🙂

DSC_1653a

Wat heb je nodig:

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 400 gram fijngesneden, gewassen andijvie
  • 1 grote ui, heel fijngesneden
  • 100 gram rookspekjes
  • 2 eieren
  • scheutje azijn
  • 1 bouillonblokje
  • Peper uit de molen en nootmuskaat

Hoe maak je het?

Je begint natuurlijk met het schillen van je aardappels en deze even af te wassen 😉 Zet ze daarna op met water en het bouillonblokje. Kook tot de aardappels gaar zijn en giet net zoveel kookvocht af tot je genoeg overhebt om een smeuïge puree te maken. Stamp met je pureestamper tot een lekkere puree.

In de tijd dat je aardappels staan te koken, kan je mooi in een droge koekenpan je spekjes uitbakken. Als deze lekker krokant zijn schuif je ze opzij in de pan en bak je in het spekvet de 2 eitjes, maak er een soort roerei van. Zet het vuur onder de spekjes en het ei uit en leg je rauwe, fijngesneden ui hier nog even bij. De smaak van het spek komt zo overal lekker aan te zitten.

Als je puree klaar is, laat je het vuur hieronder heel laag staan en roer je beetje bij beetje je rauwe andijvie erdoorheen. Laat het niet tot snot koken maar wel even goed doorwarmen. Doe de spek, ei en de ui er doorheen en breng het op smaak met peper, nootmuskaat en een klein scheutje azijn.

Als puber kon ik hier echt bergen van verorberen en was het wel zo’n beetje mijn favoriete kostje. Nu als volwassen vrouw, lukt gewoon 1 bordje nog steeds prima maar moet ik wat meer op de lijn letten 😉 Lekker met een gehaktbal en jus maar als ik het zelf thuis maak laat ik de gehaktbal achterwege, ik heb echt liever nog een extra schepje stamppot 🙂

Eet smakelijk!

4 gedachten over “Andijviestamp van mijn moeder.

  1. Dir lijkt mij heel erg lekker bonsje zal het deze week gelijk uit proberen ,zou leuk zijn als je ook het recept van de gehaktbal met ons wil delen?

  2. Lekker!!!
    Ook 1 van de gerechten uit mijn jeugd. Friet of pizza waren nooit favoriet, maar ‘stamppot rauwe andijvie’! Nog steeds heerlijk!
    Zoals jouw mama ‘em maakt ken ik ‘em nog niet, maar lijkt me ook erg lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: