Gevulde zoete broodjes

Gevulde zoete broodjes

Paasbrunch bij de familie van den Berg, dit is echt elk jaar een hele happening! Alle zusjes en onze moe, wij sloven ons even enorm uit om te laten zien wat we kunnen ;). De lekkerste dingen komen op tafel, altijd veel te veel :P. Weken, maanden zelfs zijn we bezig met de planning en recepten. Dit jaar besloot ik om een paasbrood te maken, natuurlijk is dit idee een paar keer aangepast en uiteindelijk werd het dus dit. Zoet briochebrood gevuld met amandelspijs en een glazuur van roomkaas. Leuk om te maken, briochedeeg is een beetje lastig. Het deeg is heel rijk,er word veel boter voor gebruikt. Heel zacht en onhandelbaar dus 😉 Het helpt als je het goed koud verwerkt en dan heel snel werkt.

CSC_0964

Wat heb je nodig:

Voor het briochedeeg

  • 375 gram bloem
  • 180 gram roomboter
  • 40 gram suiker
  • 2 zakjes gist
  • 7 gram zout
  • 5 eieren + 1 losgeklopt ei voor het bestrijken

Voor de vulling

  • 1 pakje amandelspijs
  • sap van 1 citroen+ rasp
  • 2 eieren

Voor het glazuur

  • een pakje roomkaas
  • 200 gram poedersuiker
  • 4 eetlepels melk

Hoe maak je het?

Begin een dag van tevoren met het deeg. Het heeft namelijk een nachtje in de koelkast nodig om goed op smaak te komen. Plus dat het beter te verwerken is als het koud is.

Meng de bloem met de suiker, het gist, het zout en de eieren en kneed dit tot een samenhangend deeg. Voeg nu stukje voor stukje de 180 gram koude roomboter toe, tot het helemaal in het deeg is opgenomen. Kneed tot het deeg eruit ziet als goedgekauwde kauwgom. Vergeet vooral niet (net zoals ik) om de gist toe te voegen 😉 Laat 10 minuten rusten en doe over in een ingevette, goed afsluitbare kom en zet een nachtje in de koelkast.

De volgende ochtend begin je op tijd.Het deeg moet namelijk 2 uur rijzen voordat het in de oven kan.

Meng de amandelspijs met het citroensap en de rasp en de eieren in de keukenmachine tot een romig geheel.

Bestrooi nu je aanrechtblad ruim met bloem en rol het briochedeeg uit tot een grote rechthoekige lap van ongeveer 25 bij 35 cm. Doe dit snel want het deeg is snel zacht en plakkerig. Bestrijk je deeglap met het amandelspijsmengsel en rol op. Snij de rol in 12 tot 16 stukjes (ligt aan de grootte van je bakblik). Vet een bakvorm stevig in (ik gebruikte een grote lasagneschaal) en leg daarin de rolletjes deeg, ze zijn een beetje slap dus doe voorzichtig. Bedek de schaal met iets ingevet afdekfolie en laat 2 uur in een warme ruimte rijzen.

Warm de oven voor op 180 graden. Haal het plasticfolie van de schaal met de gerezen broodjes. Smeer ze heel voorzichtig in met losgeklopt ei en bak ze in het midden van de warme oven in ongeveer 35 minuten bruin en gaar.

Meng voor het glazuur de roomkaas met de poedersuiker en de melk, met een garde tot een mooi lopend mengsel. Giet dit glazuur over de nog warme broodjes en laat alles in de vorm afkoelen.

Heerlijk bij het ontbijt maar ook bij een kopje koffie of thee in de middag. Het is wel ontzettend machtig trouwens, ik kreeg geen heel broodje op maar dat kan ook komen door alle andere lekkers tijdens de paasbrunch 😉

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: