Gezonde Ontbijt Cake met winterpeen

Gezonde Ontbijt Cake met winterpeen

Ik heb het er al eerder over gehad, maar hier in huis zijn we dol op makkelijke ontbijtjes. Even snel iets pakken en happen maar. Natuurlijk kan dit niet zonder enige voorbereiding. Regelmatig sta ik in de keuken om een voorraad muffins te bakken. Granolarepen zijn ook populair, maar vandaag had ik geen zin in veel werk, het werd dus een hele cake. Er lagen nog een paar wortels zielig naar me te kijken vanuit de groentelade, dus in het kader van Antivoedselverspilling heb ik bedacht dat ik daar dan maar iets mee moest doen. Dit recept is een beetje al doende ontstaan. Het zit bomvol gezonde granen en vezels en ik heb natuurlijke suikers gebruikt, hierdoor zit je lang vol en is het een zoet, makkelijk ontbijt wat niet slecht is voor de lijn.

dsc_0793

Wat heb je nodig:

 • 2 middelgrote winterpenen (geraspt)
 • 2 bananen
 • 2 eieren
 • 100 gram rozijnen
 • 100 ml melk
 • 50 gram boekweitvlokken
 • 50 gram havermout
 • 100 gram volkoren speltmeel
 • 1 eetlepel koekkruiden
 • 75 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 grote theelepel bakpoeder
 • snuf zout
 • eventueel vanillepoeder of vanilleextract

hoe maak je het?

Begin met je oven voor te verwarmen op 150 graden. Vet daarna een cakeblik in en doe er een bakpapiertje in.

Doe alles behalve de geraspte winterpeen en de rozijnen in een foodprocessor en laat draaien tot je een glad beslag hebt. Als je geen foodprocessor hebt prak je de bananen met de melk en de eieren en roer je dit door de droge ingredienten.

Nu roer je de winterpeen en de rozijnen door je beslag en laat je het een kwartiertje rusten.

Na dit kwartier, doe je het beslag in de cakevorm en bak je het in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar. De cake is gaar als een sateprikker er droog uitkomt, is dit niet het geval verleng de baktijd dan met 10 minuten en test daarna nog eens.

Laat de cake in de vorm iets afkoelen tot je hem makkelijk er uit kan halen, laat hem daarna volledig afkoelen op een rooster.

In ons geval word de cake in plakjes ingevroren en de avond voordat je er mee wil ontbijten uit de vriezer gehaald.

Ook lekker met een beetje roomboter of Nutella 😉

Als jullie je afvragen hoe ik aan zo’n cool bordje kom? De bordjes zijn gekocht bij de action en custom painted door Michel en zijn dochters. Ik heb nu 4 unieken ontbijtborden in de kast 🙂 Mijn bordjesmanie is volgens ‘the mr.’ belachelijk, maar ach…. elke gek zijn gebrek 😉

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: